Kick-off för nätburen ämneslärarutbildning
2011-10-31Från och med hösten 2012 erbjuds ämneslärarutbildningen både på campus och distans. En spännande utmaning. Den 9 december är det kick-off för ett intensivt utvecklingsarbete. Medverkar gör bland annat Karlstads universitets nya rektor Åsa Bergenheim. Välkommen!
Att undervisa flexibelt förutsätter delvis en annan pedagogik, något som universitetets lärare har olika mycket erfarenhet av. Lärarutbildningen har nu arbetat fram en plan för kompetensförstärkning och utvecklingsarbete.
Den 9 december är alla som arbetar inom lärarutbildningen välkomna till en träff mellan 9.00 och 12.00. Platsen är Andersalen, 11D 121. Rektor Åsa Bergenheim och Kenneth Nordgren, dekan för lärarutbildningen medverkar. Dessutom håller Christina Keller, universitetslektor i informatik, Jönköping International Business School (JIBS) en inspirationsföreläsning om nätbaserad utbildning. Klockan 12.00 serveras lunch i Transformum.
Välkommen med din anmälan senast den 5 december till inger.adolfsson@kau.se
Under våren fortsätter arbetet med föreläsningar, work-shoppar och utbildning. Mer information kommer inom kort.
Bakgrund
Det är en komplex situation som lett fram till att Lärarutbildningsnämnden beslutat att erbjuda ämneslärarutbildningen både på campus och distans.
- En trend som vi sett de senaste tio åren är att efterfrågan på flexiblare utbildningsformer ökar. "Blended learning" avser en blandning av olika lärmiljöer, där olika former av fysiska möten kombineras med nätbaserade aktiviteter. Karlstads universitet har en bra lärarutbildning med hög kvalitet och ett gott rykte. Till våra nuvarande distansutbildningar söker många som kommer från områden utanför vår närmaste region då de hört gott om oss, säger Kenneth Nordgren dekan för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet.
- Med den här satsningen vill vi även erbjuda vår ämneslärarutbildning till nya grupper av studenter från hela landet. Även vårt geografiska läge spelar roll. Den demografiska bilden över antalet presumtiva sökande minskar enligt beräkningar med 30 procent nationellt, och ännu mer i vår region.
- Att vi lyckas bibehålla den goda kvaliteten är helt avgörande för att satsningen ska gå bra och det finns utvecklingsmedel avsatta. Vårt mål är att fortsätta ha en bred ämneslärarutbildning med god kvalitet.

