Ja till övningsskolor för Karlstads universitet
2014-05-13Lärarutbildningen vid Karlstads universitet har fått klartecken att delta i regeringens femåriga försök med övningsskolor. 280 lärarstudenter kommer därmed att göra sin VFU på övningsskolor i Karlstad, Hammarö och Kil.
Målet med satsningen på övningsskolor är att höja kvaliteten på lärarutbildningen genom att koncentrera den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, till färre skolor. Det innebär att studenterna återkommer till samma skola flera gånger under studietiden, vilket regeringen tror kan förbättra uppföljning, handledarkompetens och samarbete mellan universitet och skola.
Satsningen består av 40 miljoner kronor per år i fem år för att starta, driva och utvärdera övningsskolor.
Ny erfarenhet och fördjupning
Karlstads universitet ansökte tidigare i år om att delta i försöksverksamheten, och har nu alltså valts ut för att delta, som ett av 15 universitet och högskolor. Tre skolor i Karlstad, en i Hammarö och en i Kil kommer att delta i försöket.
- Det här är för oss ett viktigt initiativ för att vinna ny erfarenhet och ta ett kliv framåt mot förnyelse och fördjupning, säger Björn Åstrand, dekan för Lärarutbildningen vid Karlstads universitet. Om resultatet av det här försöket blir bra, kommer vi att kunna föra över arbetssättet till andra program och till fler övningsskolor.
Satsningen involverar ungefär 280 lärarstudenter, som kommer att göra sin VFU på dessa utvalda skolor.
Möjligt skala upp under försökstiden
- Vi har valt ett begränsat format, just för att det är ett försök, säger Björn Åstrand. Karlstad var ett naturligt val, Hammarö och Kil är grannkommuner. Om resultaten faller väl ut, kommer vi att kunna skala upp verksamheten under försöksperioden.
Utvärderingen är en viktig del av försöksverksamheten. Utbildningsdepartementet kommer att göra en nationell utvärdering, och Karlstads universitet kommer att göra det till en naturlig del av den övriga kvalitetssäkringen som en förberedelse för den dagen då övningsskolor införs på fler program.
Kontakt
För mer information och kommentar kontakta Björn Åstrand, dekan för lärarutbildningen, på 054-700 16 29 eller 070-642 42 12.