Hur få en skola på vetenskaplig grund?
2013-05-13Många lärare ute i kommunerna är forskarstuderande eller forskarutbildade på Karlstads universitet. En fantastisk resurs vars kunskaper bör tas tillvara. Hur gör vi det på bästa sätt? Det var frågan när Regionalt utvecklingscentrum, RUC, bjöd in till en nätverksträff.
Enligt skollagen ska utbildningen i skolan bland annat vila på vetenskaplig grund.
- Då måste vi ha en stark samverkan mellan universitetet och skolorna. Vi vill verka för att de forskarutbildade lärarnas kunskaper kommer till nytta. Detta har både universitet och kommuner ansvar för, säger Elisabeth Nyberg, föreståndare för Regionalt utvecklingscentrum, RUC, vid Karlstads universitet.
- Det är viktigt att fundera på hur samarbetet kan utvecklas. Vi vill gärna ha idéer från kommunerna och välkomnar förslag på forskningsfrågor. Kanske kan vi hjälpas åt och göra det möjligt med forskningsinriktade projekt i exempelvis klassrum? säger Maria Jansdotter Samuelsson, prodekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet.
Lyckade forskningscirklar
Drygt 40 forskarstuderande och forskarutbildade lärare, rektorer, skolchefer och företrädare för forskarskolor och didaktiska centrumbildningar vid Karlstads universitet hade samlats till nätverksträffen.
Mycket kom att handla om forskningscirklar och nyttan med dem. Bland annat berättade Ingrid Mossberg Schüllerqvist, lektor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, om läs- och skrivutvecklande undervisning genom forskningscirklar och om den forskningscirkel som hon själv lett.
- Forskningscirkeln avslutades i höstas. Det var ett uppdrag från Skolverket där jag under ett år träffade läs- och skrivutvecklare tillika svensklärare från åtta värmlandskommuner. Målet var att tillsammans utforma en undervisning som utvecklar alla elevers förmåga att läsa, skriva, lyssna och berätta.
Forskningscirkeln blev mycket lyckad för lärarna, men också för Ingrid Mossberg Schüllerqvist själv.
- Jag har nog aldrig sett lärare vara så stolta över vad de åstadkommit. Och min egen forskningssyn har blivit bredare. Forskningscirkeln har utvecklat min insikt om hur det fungerar i skolorna. Teoriprövning är något av det allra viktigaste.
Alla gynnas av samarbete
Under dagen berättades det även om lärarutbildningsanknuten forskning och ansökningar till Vetenskapsrådet för nya forskarskolor för verksamma lärare. Både kommunerna och universitetet ser vinster med ett samarbete och ska nu gemensamt utveckla strukturer för samverkan mellan forskarutvecklade lärare och de didaktiska centrumbildningarna på Karlstads universitet.
- Nätverksträffen blev mycket uppskattad bland deltagarna. Kommunerna ska se över hur de bäst kan ta tillvara de forskarutbildades lärarnas nya kompetens. RUC:s nätverksträffar för de forskarstuderande lärarna kommer att fortsätta och i höst blir det seminarier kring den pågående forskningen, säger Elisabeth Nyberg.
Det blir också informationsdagar för rektorer och verksamma lärare med rubriken "Vill du bli en forskande lärare". Syftet är bland annat att ge information om vad en forskarskola är, vad en forskarutbildning innehåller och hur en ansökan kan se ut.
- Vi vill ge förskollärarna och lärarna möjlighet att känna att "detta kan vara något för mig".
Fakta RUC
Regionalt utvecklingscentrum, RUC, är ett nätverk mellan universitetet och kommunerna i länet. Fokus ligger på samverkan kring lärarutbildning, skolutveckling, lärarutbildning, skolledarutveckling och forskningsspridning.
Läs mer på RUC:s hemsida.