Hallå där Marzanna Pogorzelska...
2013-12-18…universitetslektor vid Opole-universitetet, Polen. Du och professor Zenon Jasinski var nyligen på besök till Karlstads universitet. Vad fick du för intryck?
- Jag har besökt Karlstads universitet förut, faktiskt, men då hade jag ingen kontakt med andra föreläsare och lärare. Jag var först och främst imponerad av vad välorganiserat vårt besök var – vi fick träffa alla vi hoppades få träffa och schemat höll. Sedan måste jag säga att själva universitetet och lokalerna är imponerande och funktionella. Gjorda för människor, så att säga.
Vad var syftet med ert besök?
- Att stärka banden mellan våra universitet. Vår förhoppning är att vi får till stånd ett djupare samarbete och kan inleda ett forskningssamarbete som ska mynna ut i vetenskapliga artiklar på det samhällsvetenskapliga området som kan användas i lärarutbildning. Nästa år har vi två konferenser vid Opole-universitetet som vi ser som ypperliga tillfällen att göra en forsknings- och publiceringsplan. På längre sikt hoppas vi förstås kunna ordna student- och lärarutbyten. Då krävs det kurser som hålls på engelska – jag vet att ni har det redan och vi arbetar på det. Det är kanske realistiskt att tänka sig att sådana utbyten sker 2015.
Polen stack ut som ett av de länder i PISA-rapporten som gjort störst framsteg i sin undervisning. Vad tror du är hemligheten bakom framgången?
- Förmodligen är det beslutsamhet. Efter 50 år med kommunismen tror jag att vi har enormt mycket energi och kraft att förändra oss. Friheten har gett oss energi. Det är roligt att höra att ni har uppmärksammat det, för vi i Polen tenderar att kritisera vårt eget skolsystem och vi ser Sverige som en förebild.
Lärar- och studentutbyten på sikt
Samarbetet med Opole-universitetet har sitt ursprung i studieresorna till Auschwitz som lärarstudenterna vid Karlstads universitet har kunnat göra sedan 2005. Kontakterna med Opole-universitetet har odlats vidare och kommer förhoppningsvis mynna ut i ett djupare samarbete med lärar- och studentutbyten.
- Vi ser det som ett bra komplement till de andra lärosäten vi har samarbete med, i Kenya, Sydafrika och Indien, säger Maria Jansdotter Samuelsson, prodekan på lärarutbildningen. Det är viktigt för vår internationalisering att vi etablerar en bra kontakt även i Europa, där vi tidigare faktiskt har saknat en.
Möjliga områden för samarbete är till exempel interkulturell utbildning, konst och kultur i undervisningen samt samhällsvetenskap.
Läs mer om utbytesprogrammen inom samhällskunskap
Besök Opole-universitetets webbplats