Hallå där Johan Samuelsson, lektor i historia vid Karlstads universitet
2016-09-20som tillsammans med kollegan Joakim Wendell bloggar för ett brittiskt forskningsnätverk under rubriken “Under pressure: historical thinking in the age of performance”, varför då?
– British Education Research Association (BERA) driver ett antal tidskrifter, däribland Curriculum Journal. Vi fick nyligen en artikel publicerad där om svenska elevers historiska tänkande, och hur man kan mäta det i nationella test. BERA brukar låta visa artikelförfattare blogga på sin sajt, och då främst om det aktuella temat har relevans för brittsik skoldebatt. Och det gjorde vår text, vilket är kul.
Ok, och på vad sätt har svenska elevers historiska tänkande relevans för engelska förhållanden?
– Vi använder oss bland annat av den brittiska forskarna Michael Youngs teorier om disciplinär kunskap och Stephen Balls teorier om hur policy ”görs” i skolan. I artikeln visar vi på problem med att i storskaliga test pröva mer disciplinärt orienterade kunskaper. Som skolkunskap innebära betoning av disciplinär kunskap ett tydligt fokus på att skolan ska lära ut avgränsad och specialiserad kunskap med koppling till enskilda akademiska ämnen. Svensk skola har de senaste åren på policynivå alltmer skrivit fram just betydelsen av denna form av skolkunskap. Samtidigt har ledande politiker och myndigheter gått mot en utbildningspolitik som betonar kontroll och utvärdering, via bland annat nationella prov. Enligt våra resultat är det svårt att pröva vissa former av disciplinär kunskap i ett sådant system. Därför är detta tänkande ”Under pressure”.
Vad tror ni detta kommer leda till för er egen del?
– Det är roligt att nå en internationell publik. Men sen är det svårt att säga, förhoppningsvis
kan kanske intresset för svensk utbildningspolitik öka. Det är naturligtvis inte bra om enbart internationella organisationer som OECD som har synpunkter på svensk skolutveckling. På många sätt avviker faktisk tanken med den svenska läroplanerna från en generell europeisk tradition, där just den disciplinär perspektivet på kunskap ofta tonas ner. När OECD kommer med policyrekommendationer för skolan är det något som förbises.
Vill du veta mer? Här finns bloggen!
https://www.bera.ac.uk/blog/under-pressure-historical-thinking-in-the-age-of-performance