Global hållbarhet i fokus
2011-10-27Lärande för global hållbar utveckling ska finnas med i den svenska skolundervisningen. Det säger skolans styrdokument. Men hur gör man i praktiken? Under två dagar fick lärare och lärarstudenter från Karlstads universitet möjlighet att bekanta sig med några metoder.
- Ni har en otroligt ansvarsfull roll som pedagoger och inte minst lärarstudenter. Ni hjälper till att forma morgondagens vuxna. Vi har dukat upp ett smörgåsbord av ett antal seminarier där ni kan ta för er vad som passar just er, säger Lars Nordahl, ansvarig för Den globala skolan - Internationella programkontoret som är en myndighet som främjar kunskapsutbyte och samarbete över nationsgränser.
Och tog för sig gjorde de närmare 250 deltagarna som samlats. De olika seminarierna tog upp både ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter. Bland annat kunde deltagarna följa med Karlstads naturskolan på ett utomhusäventyr där jorden var en ö och alla kunde vara med och påverka framtiden. Naturskolan är ett arbetssätt och bygger på idén
"Att lära in ute".
Forum för Levande historia talade om "Spelar roll". Deltagarna diskuterade situationer där det finns åskådare som ser, men inget säger. Vad hade hänt om de agerat annorlunda? Vad är passivitetens konsekvenser? I en annan sal ledde Edo Bumba entusiastiskt deltagarna i en musikstund med sång, dans och rytm som byggde broar mellan svenskt och afrikanskt.
- Jag fick en del goda idéer om hur man kan göra. Vissa inslag skulle vara bra att ha med i lärarutbildningen, säger Anna-Lena Eriksson, lärarstudent vid Karlstads universitet.
- Det är alltid viktigt att få input när det gäller globala klimatfrågor. En del saker var kopplade direkt till undervisningen. Jag hoppas att det här blir något återkommande, säger Maria Höglander Persson, lärare på Norrstrandsskolan i Karlstad.
Målet - handlingskraftiga elever
Det var sjätte gången som den Globala skolan arrangerade en metodfestival om lärande för hållbar utvecklling och skolors måluppfyllelse. En av anledningarna till att man valde Karlstad var det engagemanget från många olika nivåer där både studenter, lärare och politiker visade stort intresse.
- Vårt långsiktiga mål är att få handlingskraftiga elever som inte bara har teoretiska kunskaper, utan också verktyg för att arbeta med dessa frågor, säger Anna Mogren, Den globala skolan.
Dagarna arrangerades av den Globala skolan i samarbete med Sida, Edbergsstiftelsen samt Karlstads kommun och var en del av den Globala veckan som just nu arrangeras i Karlstad.

