Så här ansöker du till yrkeslärarprogrammet
Antagning till programmet sker både höst- och vårtermin.
- Boka ett kartläggningssamtal där vi kan ge dig stöd och vägledning i samband med din ansökan.
- Du ansöker om validering av dina yrkeskunskaper Tillträde till yrkeslärarutbildningen – särskilda behörighetskrav - Universitets- och högskolerådet (UHR)
- Du ansöker till utbildningen via antagning.se
Steg 1: Boka ett kartläggningssamtal
För att du skall få en så komplett ansökan som möjligt vill vi komma i kontakt med Dig så tidigt som möjligt i ansökningsprocessen för att ge dig stöd och vägledning i samband med din ansökan, och underlätta för dig när du gör din kartläggning i Valda. Kartläggaren ger dig också information om ämnesbehörigheter och anställningsbarhet. Din yrkesbakgrund är avgörande för om validering i det här sammanhanget, är aktuell för dig.
Boka ett kartläggningssamtal via www.kau.onlinebooq.se kartläggningssamtal Yrkeslärarprogrammet, välj studievägledare. Samtalet beräknas ta 30-45 minuter. Boka detta samtal så snart som möjligt, detta så att du har tid för eventuella kompletteringar.
Om du inte bokar ett kartläggningssamtal riskerar du att få ett tidigt avslag på din ansökan.
Steg 2: Ansök om validering i VALDA
Ansökan om validering öppnar vårtermin 1 februari och stänger 22 april, hösttermin 1 september och stänger 22 oktober. Börja i god tid!
Logga in i Valda och välj det/de yrkesprogram som matchar din yrkesbakgrund. Välj sedan de ämnen där du har dina yrkeskunskaper.
Under Mer information kan du se UHR:s film om validering och en film från Karlstads universitet som visar hur du går till väga.
Du hittar ämnenas behörighetskrav i Valda men du kan också läsa om dem på Universitet- och högskolerådet hemsida.
Steg 3: Anmäl dig till yrkeslärarprogrammet via antagning.se
För antagning till vårtermin 2024 – ansök mellan den 15 september – 16 oktober. På antagning.se kontrolleras din grundläggande behörighet, se behörighetskrav i menyn till höger.
4. Beskriv ditt kunnande
Beskriv dina yrkeskunskaper utförligt när du besvarar frågorna i Valda. Utgå från ämnets behörighetskrav och reflektera kring vad, hur och varför när du beskriver ditt kunnande.
5. Styrk ditt kunnande
Du ska också styrka ditt kunnande. Det gör du genom att ladda upp tjänstgöringsintyg där det framgår vilken yrkesroll och vilka arbetsuppgifter du har haft samt hur länge, och i vilken omfattning du arbetat på arbetsplatsen. Tänk på att det är din anställningstid och dina kunskaper från ditt originalyrke som ska beskrivas och styrkas, inte eventuella erfarenheter som lärare i yrkesämnet.
Om du har svårt att få tag på tjänstgöringsintyg från arbetsplatsen som styrker dina kunskaper kan du använda dig av intygsmallen Intyg om arbetsuppgifter (finns under rubrik Dokument) på denna sida, underlaget finns i Valda också.
Andra dokument som kan styrka dina yrkeskunskaper kan vara intyg från utbildningar och kurser, gesäll- och mästarbrev, licenser, certifikat och andra yrkesbevis. Referenspersoner är också bra att ange. Tänk på att det kan ta tid att få tag på intyg som styrker dina anställningar/kompetenser, så börja i tid.
6. Skicka in din valideringsansökan
När du skickat in din valideringsansökan kommer du få en kartläggare kopplad till ditt ärende. Kartläggaren kommer att hjälpa dig med ansökan och ge dig feedback. Oftast behövs flera kompletteringar till en ansökan innan den är fullständig för en bedömning. Detta innebär att du som sökande behöver skicka in din validering så tidigt som möjligt under ansökningsperioden. Du behöver också vara noga med att kolla mailen så att du ser om vi kontaktar dig angående ansökan.
7. Intervju
När vi granskat din ansökan i Valda och bedömt att de handlingar du skickat in är relevanta för en fortsatt validering kommer vi kontakta dig för en intervju. Denna intervju genomför vi för att kunna validera de kunskaper du som individ har utvecklat från dina erfarenheter. Intervjun spelas in och sakkunnig bedömare tar del av den i efterhand och gör en helhetsbedömning ihop med övriga handlingar i Valda.
8. Bedömning
När det finns ett bedömningsbart underlag kommer en ämnesbedömare kopplas till ditt ärende. Denna bedömare är expert inom ditt yrkesområde och har i uppgift att granska din ansökan och ge sitt utlåtande.
Bedömaren kan också efterfråga kompletterande underlag. I dessa fall kommer kartläggaren att kontakta dig.
9. Beslut
Lärosätet fattar beslut om din ämnesbehörighet. Du får besked senast i samband med ditt antagningsbesked till utbildningen.
Din yrkeskunskap bedöms utifrån:
- Innehåll - att dina yrkeskunskaper är erfarenhetsbaserade och motsvarar behörighetskravets hela bredd.
- Nivå - att dina yrkeskunskaper har en nivå (SeQF 5) som visar att du kan:
Överblicka, planera, utföra, identifiera, lösa sammansatta problem samt kommunicera åtaganden och lösningar som leder till lärande och utveckling. - Aktualitet - att dina yrkeskunskaper inte är för gamla så du har gått miste om den utveckling som har skett i ditt yrke
Du som redan arbetar som yrkeslärare
Om du har en tjänst som yrkeslärare kan du vara behörig till VAL-projektet som erbjuder en förkortad version av programmet.