Välkommen till NEÄL konferensen!
Konstnärlig bildning och nytta? Estetikens plats i utbildning, 28 - 29 oktober 2024 på Karlstads universitet
Nätverket för estetiska ämnen i lärarutbildning (NEÄL) bjuder tillsammans med Karlstads universitet in till konferensen Konstnärlig bildning och nytta? Estetikens plats i utbildning. Nu utreds en ny lärarutbildning i Sverige. Hur skulle en lärarutbildning utformas så att estetiska och konstnärliga verksamheter får sin rättmätiga plats, funktion och utrymme? Vilka frågor blir av vikt i sådana diskussioner? Konferensen syftar till att sammanföra lärarutbildare, forskare och doktorander och riktar sig till institutioner och individer som arbetar med, eller har ett intresse för, estetiska ämnen i lärarutbildningar eller andra pedagogiska utbildningar.
Call for paper
*Observera att vi nu förlängt anmälningstiden för abstract till den 31 augusti!
Konstnärlig bildning och nytta? Estetikens plats i utbildning
Vi ställer oss frågan har konstnärlig och estetisk bildning någon plats i framtidens skolsystem och samhälle? Legitimering och försvar för estetiska och konstnärliga ämnen och verksamheter tar sig en mängd uttryck i olika utbildningssammanhang. Vilka spänningar finns inom vårt tämligen disparata fält av lärarutbildare för olika ämnen, åldersgrupper och verksamheter? Vad står på spel för utbildning i/om/med konstarterna i ett neoliberalt samhälle? Frågorna kan handla om: Konstämnenas didaktik, estetiska lärprocesser som verktyg för lärande, estetik för ekonomisk vinning eller mänskligt och konstnärligt växande? Under konferensen undersöks dessa och andra frågor i paperpresentationer, rundabordssamtal, stafettpresentationer och workshops.
Konferensen arrangeras i samarbete mellan Lärarutbildningen, RUC och Institutionen för konstnärliga studier vid Karlstads universitet och NEÄL.
Keynote speaker
Øivind Varkøy, professor vid Norges musikkhøgskole, Oslo.
Øivind Varkøy är professor i musikpedagogik och musikvetenskap, vid Norges musikkhøgskole. Han har publicerat ett stort antal artiklar, böcker och antologier inom musikpedagogisk filosofi och musikfilosofi på norska, svenska, engelska och tyska. Han är speciellt intresserad av legitimeringsproblematiken kopplad till konstämnena i skolan. Varkøy är också kompositör, och står bakom bland annat CD-utgivningar med de norska artisterna Morten Harket og Solveig Slettahjell.
Presentationsformer
Kortare paperpresentation. 20 min presentation och 10 min diskussion. Modereras. Presentationen ska ta sin utgångspunkt i någon avslutad eller pågående forskning.
Rundabordssamtal. Ett samtal mellan deltagarna ska föregås av en kortare presentation av ämnet av presentatör/er. Samtalet modereras av presentatören. 1 timme.
Workshop. För den som vill bidra med ett praktiskt/interaktivt inslag, en övning eller liknande. 1 timme.
Stafettpresentation. Tre korta presentationer 5 min vardera. Gemensam diskussion efter att alla tre har presenterat. 5+5+5 min presentation och 15 min diskussion. Modereras.
Abstract
Oavsett presentationsform ska samtliga konferensbidrag ha sin utgångspunkt i en vetenskaplig, kritiskt undersökande och kunskapsbildande process. Syfte, metod och teori bör framgå av abstracten, liksom presentationens koppling till konferenstemat. Samtliga insända abstract kommer att genomgå referee-granskning. I din anmälan till konferensen anger du om du tänker bidra med ett paper till konferensen. Sedan skickas information om processen till den e-postadress som du angivit i anmälan. Om du hellre vill skicka in ett paper innan du anmäler dig så mejla till goran.lindskog@kau.se
Viktiga datum
Abstract (ca 1500 tecken) skickas in senast den 31 augusti.
Besked om acceptans/avslag kommer senast 10 september.
Sista datum för anmälan till konferensen är 20 september.
Program
Tid för konferensen 28 oktober 13.00 – 29 oktober 15.00
28 oktober - registrering och fika från kl.10.00 samt tid för informella möten och samtal. Lunch serveras kl.12.00.
Ett mer detaljerat program publiceras senare.
Konferensspråk
Konferensspråk är svenska, men presentationer och samtal kan föras på norska, danska eller engelska.
Anmälan och avgift samt kontaktuppgifter
Se information och anmälningslänk i högerspalten.
Hotellförslag
Ett antal hotellrum har förbokats på följande hotell till våra förmånliga avtalspriser, se nedan. Rummen finns uppbokade fram till den 23 september, så gör din hotellbokning före det.
Scandic hotell Winn, Norra Strandgatan 9-11, Karlstad:
Enkelrum: 940 kr/natt exklusive moms. Frukost ingår
Bokning av rum sker via Scandics hemsida, scandichotels.se eller genom att ringa Scandic Centralbokning,
Tfn. 08-51751700, tonval 1.
Uppge bokningskod BKAR281024
Avbokningsregler, hotellbokning: Gäst ska uppge kreditkortsinformation vid bokningstillfället för garanti av sitt rum. Betalning erläggs av gäst till hotellet i samband med vistelse. Gäst kan ändra och/eller avboka sitt rum fram till 18.00 på ankomstdagen. Vid ändringar och/eller avbokning efter kl. 18.00 eller vid utebliven ankomst har hotellet rätt att debitera för uteblivna nätter
Varmt välkomna!
Önskar arrangörerna