Utvärderingen av Uppdrags AB klar - verksamheten fungerar mycket väl
2013-06-20Sedan starten 2005 har uppdragutbildningen ökat i omsättning varje år och samarbetet med institutionerna fungerar väl. Uppdragsutbildningen bedrivs professionellt och affärsmässigt och verksamheten kommer att fortsätta att bedrivas i bolagsform. Det slår utredaren Eva Moberg fast i sin utvärdering, som rektor Åsa Bergenheim ställer sig bakom.
Universitetsjuristen Eva Moberg har på uppdrag av holdingbolagets styrelse utvärderat Karlstads universitets uppdrags AB:s verksamhet (KUUAB). Syftet har varit att undersöka vilka effekter införandet av bolaget har haft för universitetet, hur verksamheten står sig i jämförelse med andra lärosäten samt om alternativa former skulle kunna innebära fördelar för verksamheten.
Under 2004 släppte Johan Quist, doktor i ekonomi, rapporten Projekt uppdragsutbildning där ett mål anges om att uppdragsutbildningen ska öka från 2003 års nivå på cirka 24,2 miljoner kronor till en omsättning på 35 miljoner 2007. Målet var något optimistiskt satt då stora uppdrag avslutades 2003 och omsättningen 2004 endast låg på 16,2 miljoner. Sedan nedgången 2004 har omsättningen stadigt ökat och 2010 nåddes målet med en omsättning på 35,5 miljoner för att senare öka ännu mer.
Attityden till uppdragsutbildning har genom åren utvecklats mycket positivt och användningen av överskott ses som ett incitament på ämnesnivå att våga ta risker, till exempel genom att utveckla kurser som inte initialt ger någon avkastning men som kan bilda ringar på vattnet för framtida uppdrag. Genom rektorsbeslutet 89/12 finns det tydliga riktlinjer om att överskottsmedel får användas till utveckling och marknadsföring av nya kurser, kompetensutveckling av personal som planeras medverka i uppdragsutbildning, inköp av utrustning för uppdragsutbildning eller annat som gynnar uppdragsutbildningen.
Fördelarna med bolag överväger
Den stora fördelen som utredaren ser är möjligheten att bedriva verksamheten affärsmässigt och därmed kunna gå med vinst och ha möjligheten att fondera denna vinst för framtida utvecklingsinsatser inom uppdragsutbildningen. Det gör att universitetet kan tänka mer långsiktigt vid exempelvis rekrytering och vidareutbildning av lärarresurser. Bolagsformen skapar möjlighet till ett visst risktagande som inte myndighetsformen tillåter.
De aktiebolagsrättsliga reglerna ställer krav på vinst och en effektiv förvaltning av bolaget. Detta ger, tillsammans med möjligheten att i en bolagsstyrelse samla ledamöter med erfarenhet och kompetens från näringslivet, goda förutsättningar för att bedriva verksamheten professionellt och resultatinriktat. Av kunden upplevs bolagsformen som mer professionell, snabbare och mer flexibelt än vad myndighetsformen gör.
Den främsta nackdelen som utredaren nämner är de skattepliktiga överskotten och universitetets ledning inte har direkt kontroll i bolagsformen.
Sammantaget överväger fördelarna med att bedriva uppdragsutbildningen inom bolagsformen, enligt utredaren. Det är högsta prioritet att verka för att institutionerna hämtar hem överskottsmedlen i större omfattning så de kommer universitetet till del på bästa sätt.
- I jämförelse med andra universitet står sig Karlstads universitet bra vad beträffar omfattningen på uppdragsutbildning och omsättningen inom verksamheten. Sedan starten år 2005 har Uppdrags AB ökat sin omsättning varje år och samarbetet med institutionerna fungerar väl. Uppdragsutbildningen är en viktig samverkansuppgift som drivs affärsmässigt och verksamheten kommer att fortsätta att bedrivas i bolagsform, säger rektor Åsa Bergenheim.
Sedan i början av året har Uppdrags AB ett eget kansli i 3B 319. Styrelsen för Uppdrags AB påbörjar nu rekryteringen av en vd till bolaget. Nuvarande vd, Joachim Gustafsson, har ett förordnande fram till 31 augusti 2013.
- Rapporten och rektors ställningstagande ger energi till verksamheten. Nu tar vi oss an utmaningen i den offensiva affärsplanen, att nå en total omsättning på 50 miljoner för år 2017. I år pekar prognosen på att vi når det uppsatta målet på 39 miljoner i omsättning, säger Joachim Gustafsson.
För mer information kontakta:
Rektor Åsa Bergenheim
Holdingbolagets ordförande Bo Edvardsson
Styrelseordförande Anne-Christine Larsson