De prisas av universitetet
2014-06-24I år går Karlstads universitets pedagogiska stipendium till bibliotekarierna Ann Dyrman och Berit Hjort på Universitetsbilioteket. Samverkansstipendiet tilldelas P.O. Norell, docent och universitetslektor, Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap.
Ann Dyrman och Berit Hjort
Bibliotekarierna Ann Dyrman och Berit Hjort tilldelas Karlstads universitets pedagogiska stipendium 2014 för sitt engagerade arbete med kursen Informationssökning samt för sitt arbete med att bidra till att internationalisera universitetsbiblioteket.
Duon har med stor entusiasm undervisat i informationssökning för studenter på olika nivåer. Ann Dyrman och Berit Hjort har undervisat campusstudenter, distansstudenter, doktorander samt internationella studenter. De har hela tiden fort- och vidareutbildat sig inom området och har avlagt magistersexamen inom biblioteks- och informationsvetenskap samt presenterat sitt arbete vid internationella konferenser inom Information Literacy. Vidare har Ann Dyrman och Berit Hjort med stor framgång under flera år planerat och genomfört ett moment i ”Support and Tools for Change: Information literacy and digital resources” inom ramen för det SIDA-finansierade programmet ”ICT and Pedagogical Development”.
- Vi är mycket glada över stipendiet, säger Ann Dyrman och Berit Hjort. Framöver skulle vi gärna arbeta vidare med internationalisering och framför allt med informationskompetens och tillgången till digitala vetenskapliga resurser i utvecklingsländer.
P.O. Norell
P.O. Norell, docent och universitetslektor, Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap, tilldelas Karlstads universitets samverkansstipendium 2014 för sitt stora engagemang i utvecklandet av MPA-programmet, Master of Public Administration. MPA-programmet är ett unikt samarbetsprojekt mellan Karlstads universitet och Högskolan i Hedmark och vänder sig till ledare inom offentlig sektor. Utbildningen har funnits sedan våren 2000.
MPA-programmet har utvecklats till att idag vara ett mycket omfattande samverkansprojekt där tio europeiska universitet ingår i ett nätverk. P.O. Norell har här varit en drivande kraft vad gäller såväl innehåll, pedagogik som finansiering och också varit den som företrätt programmet i det internationella arbetet.
- Vi är numera ett stort nätverk som träffas regelbundet för erfarenhetsutbyte. Jag ser många fördelar med det. Flera av de europeiska universiteten har lång erfarenhet av program för ”personer mitt i karriären” och det finns mycket att lära, många impulser har kommit från dessa kontakter, säger P.O. Norell.
- Jag är mycket glad och stolt över utmärkelsen. En förhoppning är att framöver kunna följa ett motsvarande program vid något av de europeiska universiteten vi samverkar med för att få ytterligare inspiration och idéer.
Uppmärksammas vid Akademisk högtid
Varje stipendium ger, förutom äran, 25 000 kronor att använda till någon form av kompetensutveckling. Stipendiaterna uppmärksammas i samband med Akademisk högtid den 19 september.
Fakta: Pedagogiskt stipendium
Syftet med det pedagogiska stipendiet är att främja pedagogisk utveckling vid lärosätet och att lyfta fram goda exempel på undervisningsmiljöer och insatser som förtjänstfullt bidrar till studenternas lärande.
Fakta: Samverkansstipendium
Samverkansstipendiet är tänkt att uppmärksamma och belöna nytänkande och utveckling av arbetssätt där samverkan är bärande tema. Med samverkan avses här kontinuerlig samverkan mellan universitetet och omgivande samhälle, lokalt, regionalt, nationellt eller internationellt.