Betyg och bedömning sätter Karlstad på MOOC-kartan
2014-12-19På Karlstads universitet märks det att landets lärare efterfrågar mer utbildning inom bedömning och betygssättning. Totalt har man nu över 10 000 deltagare på kurserna som har fri start och fri fart via webben.
Bara en månad efter att webbkursen i Bedömning och betygssättning för åk 4-6 startade i oktober 2013 hade över 1000 lärare startat kursen. Nu ett år senare är över 6 650 registrerade. I september 2014 startade även en webbkurs i Bedömning och betygssättning för lärare i årskurs 7-9, gymnasiet och vuxenutbildningen. Den har redan över 4400 registrerade. Båda webbkurserna är så kallade MOOC-kurser*, storskaliga öppna webbkurser.
Webbkursen i bedömning och betygssättning ger lärare kunskap och möjlighet att reflektera kring hur de använder läroplanen som underlag för planering, genomförande och bedömning. Lärarna får också redskap för att hur man kan väga samman elevers kunskaper till betyg på ett tillförlitligt sätt.
I slutet av oktober träffade Karlstads universitet flera deltagare i webbkurserna under lärarmässan Skolforum i Stockholm. Kommunikatören Kerstin M. Haraldsson fångade några kommentarer.
Åsa Stonegard arbetar på Glada Hudikgymnasiet strax utanför Hudiksvall och har gjort första modulen i bedömningskursen för årskurs 7-9.
- Det känns kul att fortbilda mig inom betyg och bedömning. Vår rektor har bett oss att gå kursen så vi kan använda teorierna i kommande möten och samtal, säger Åsa Stonegard.
Mona Cederlund (t.v) arbetar på Gröndalsskolan i Nynäshamn och läser kursen för årskurs 4-6. Charlotta Skarle (t.h) arbetar i Lidingö kommun och är just färdig med kursen för årskurs 4-6:
”- Jag är precis klar med hela kursen och har rekommenderat alla mina kollegor att gå den, de tycker kanske att jag tjatat, men den är så bra, säger Charlotta Skarle. Jag betade av modulerna periodvis en i taget och jag gillar verkligen upplägget. Det är jättebra!”
Fakta
Webbkursen i Bedömning och betygssättning åk 4-6 samt åk 7-9, gymnasiet och vuxenutbildningen är uppdragsutbildningar (Länk till uppdragsutbildningen) som genomförs av Karlstads universitet på uppdrag av Skolverket. Webbkurserna är framtagna i samarbete med Högskolan i Lillehammer, Norge. Kurserna består av vardera sex moduler vilket motsvarar en studietid på cirka 30-40 timmar. Läs senast nytt om kurstider på uppdrag.kau.seLänk till uppdragsutbildningen
Läraren anmäler sig till kurserna genom att skapa ett användarkonto på www.llw.se Länk till Skapa användarkonto
*MOOC står för Massive Open Online Courses, storskalig öppen nätkurs, är en avgiftsfri distanskurs som kan läsas av tusentals kursdeltagare till liten lärarinsats. En föregångare till mooc-kurser var det nätkursmaterial som MIT släppte fritt år 2002 för alla lärosäten att använda och de öppna digitala lärarresurser (OER) som samma år lanserades av Unesco (källa: Wikipedia)