Om forskning inom kulturgeografi
Kulturgeografisk forskning har bedrivits under de senaste 40 åren vid Karlstads universitet. Inledningsvis inriktades forskningen på frågor om lokal- och regional utveckling, turism och studier av landskap. I takt med att ämnet och dess forskning vuxit så har nya forskningsinriktningar och teman vuxit fram vid sidan av de redan etablerade. Utmärkande för dagens kulturgeografiska forskning vid Karlstads universitet är också intresset av att analysera de mångtydiga samspelen mellan det sociala och det rumsliga på olika geografiska skalor ur ett kritiskt förhållningssätt.

Två breda teman kan urskiljas i denna kulturgeografiska forskning. Det första temat berör planerings- och utvecklingsfrågor i bred mening, såväl på landsbygd som i stadsmiljöer. Frågor kring demokratifrågor och planeringskonflikter, demografiska förändringar, migration och den vardagliga rörligheten ryms inom detta tema. Det andra temat är turismgeografisk forskning, ofta utifrån ett hållbarhetsfokus. Utöver ovanstående forskningsteman finns även forskning i ämnesdidaktik, om rumsteori och geografisk begreppsutveckling, geopolitik, digitalisering, identitet och postkolonial teori samt rasism.
Under mer än två decennier har kulturgeografiämnet i Karlstad erbjudit och anordnat forskarutbildningskurser till svenska och nordiska doktorander i kulturgeografi, inom ramen för det Nationella programmet för forskarkurser i ämnet.
