Forskarutbildning
Forskarutbildningen i Kulturgeografi är ett av universitetetens äldsta. Sedan 1999, då Karlstad högskola blev ett universitet, har 24 Fil Doktorer i Kulturgeografi disputerats, vilket att av de högsta vid Karlstads universitet. Forskarutbildningen i Kulturgeografi ingår i det nationella programmet som samlar de flesta svenska universitet och högskolor. Inom ramen för detta erbjuds årligen upptill åtta forskarutbildningskurser för doktorander i ämnet.
Kulturgeografi är huvudämnet för forskarutbildningen med dess allmänna studieplan som även gäller för två inriktningar: geografi didaktik och regionalt samhällsbyggande.
Doktorander
Sofia Billebo
Undersöker hur markanvändningskonflikter påverkar människors liv, möjlighet till identifikation och tillhörighet med sina omgivningar och/eller andra platser. Undersöker också vilka naturnarrativ som produceras, landskapens föränderlighet och synsättet på hur olika kategorier av natur/icke-natur och människor/icke-mänskliga djur representeras och manifesteras i landskapet. En tredje aspekt som undersöks är miljöetik och miljörättvisa i förhållande till naturen som resurs. Några av mina forskningsintressen är naturnarrativ, miljöetik, identitetsstudier, geografiska binärer, rural geografi, urban geografi och postkolonial teori.
Per Göransson
I mitt avhandlingsarbete Choirographies undersöker jag frågor kring körer och dess medlemmar i olika urbana och rurala platser i samtida Sverige. Detta undersöker jag genom att belysa vilken roll musik och religion har för medlemmar i svenska sakrala och sekulära körer. Utifrån detta undersöks vad körer kan säga oss om samtida Sverige? Forskningen ryms i gränslandet mellan musik- och religionsgeografi. Mina forskningsintressen kretsar kring identitet, kapital, urbana/ rurala dimensioner, postsekulär teori, religion, icke-religion, GIS och blandade metoder.