Lärarlyftet - Svenska som andraspråk åk 4-6, 15 hp (1-15)
Svenska som andraspråk för lärare åk 4-6, 30 hp (1-30) är en uppdragsutbildning inom ramen för Lärarlyftet som endast får sökas av dig som är anställd som lärare och har huvudmannens godkännande.

Målgrupper svenska som andraspråk
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för åk 4–6 och/eller åk 7–9 utan att vara ämnesbehörig.
För deltagare där syftet inte är att kursen ska leda till behörighet finns inga krav på lärarexamen, eller att deltagare ska vara obehörig – det krävs dock att huvudmannen söker statsbidrag utifrån förordningen (2016:709) om statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare.
Kurserna är uppdragsutbildningar inom ramen för Lärarlyftet och får endast sökas av dig som är anställd som lärare hos huvudman, entreprenör eller folkhögskola och som har skolhuvudmannens godkännande. Blanketten med skolhuvudmannens godkännande finner du på den här sidan. Kom ihåg att skicka in den!
UHR gör en fördjupad kontroll av de sökandes lärarexamen inför deltagande i en viss specifik kurs inom Lärarlyftet. Syftet är att säkerställa att den deltagande får avsedd utökad behörighet.
Alla kurser är på distans med närträffar, vissa obligatoriska, på Karlstads universitet. Kontakta kursansvarig eller kursadministratör för mer information om närträffar. Urval bland behöriga deltagare sker genom lottning om kurserna når maxantal.
Behörighetskrav för kurser inom svenska som andraspråk
Kurser inom ramen för Lärarlyftet syftar till att leda till ytterligare behörighet. Emellertid finns numera, beträffande Lärarlyftets kurser i svenska som andraspråk, en begränsad möjlighet att delta utan att deltagande leder till ytterligare behörighet i enlighet med behörighetsförordningen.
Ett deltagande som inte leder till ytterligare behörighet är enbart möjligt om huvudmannen avser ansöka om statsbidrag enligt förordningen (2016:709) om statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare.
Om syftet med deltagandet emellertid är ytterligare behörighet, är en grundförutsättning att den sökande har en behörighetsgivande examen. Därutöver finns olika regleringar i de två alternativa statsbidragsförordningar som kan ligga till grund för huvudmannens berättigande till statsbidrag.
Genomförande 2023/2024
Kursens genomförs under period 28 augusti 2023 till den 31 maj 2024.
Kursen genomförs på kvartsfart och distans utan campusträffar.
Kursens innehåll och upplägg
Kursen består av fyra delkurser med följande huvudsakliga innehåll:
- Det interkulturella klassrummet, 4 hp
- Svenskans struktur i ett tvärspråkligt perspektiv, 4 hp
- Andraspråksinlärning, arbetsformer och bedömning, 3.5 hp
- Litteracitet i ett andraspråksperspektiv, 3.5 hp
Du kan läsa allt om delkursernas innehåll, lärandemål och former för examination i kursplanen. Du hittar kursplan och litteraturlista i högermenyn på sidan.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker online via det universitetsgemensamma systemstöd för inhämtning och dokumentation av kursdeltagares och ansvariga lärares synpunkter. Systemet bygger på standardiserade digitala enkäter som besvaras av kursdeltagarna. Det finnas möjlighet att komplettera med kursspecifika frågor. Resultatet återkopplas till kursdeltagarna via Canvas.
Studievägledning, validering och tillgodoräknande
Samtliga deltagare som antas till kursen får information om att man har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande där universitetet bedömer den sökandes kunskaper och/eller färdigheter från tidigare utbildning eller yrkesverksamhet i förhållande till lärarlyftskursernas lärandemål.
Alla deltagare har möjlighet att kontakta studie- och karriärvägledare och boka samtal för stöd i valideringsprocessen. Det är obligatoriskt om tillgodoräknandet handlar om kunskaper som i huvudsak har utvecklats i yrkesverksamhet (kallas ibland reell kompetens).
