Docentföreläsningar vid fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Den 16 oktober arrangerar Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap docentföreläsningar, där de docenter som antagits under hösten 2023 och våren 2024 bjuds in att hålla en kort föreläsning med anknytning till sin forskning.
Docentföreläsningarna är öppna för alla och hålls den 16 oktober kl. 9–11.30 och 13.00–14.00 i sal 11D257 Agardh (Hus 11 på Karlstads universitet). Välkommen att lyssna på samtliga eller valda delar av programmets tre delar. Ingen föranmälan krävs.
Program
09.00–10.00
Inledning - Dekan Martin Grimberg Löfgren
Peter Wikström – Språk, normer och ideologi i sociala medier
Peter Wikström är docent i engelska och forskar om språkbruk i sociala och digitala medier, i synnerhet om relationerna mellan språk och politik, genus, makt och ideologi.
Ekatherina Zhukova – Transnationella humanitära insatser för barn som har drabbats av kärnkraftskatastrofer
Ekatherina Zhukova är docent i interkultur och forskar om trauman, sårbarheter och kriser i samband med katastrofer och konflikter, visuell dokumentation av grymheter och våld samt feministiska insatser inom humanitärt bistånd, utvecklingssamarbete och utrikespolitik.
Ala Sarah Alaqra – Advancing HCI in eHealth, Human-Centered AI, Privacy-Enhancing Technologies, and Education
Ala Sarah Alaqra is a docent in Information Systems, specializing in Human-Computer Interaction (HCI), and conduct interdisciplinary research on advancing technologies and human-centered design approaches, with an emphasis on usability and user experience.
Johan Lorentzon – I digitaliseringens tidevarv - möjligheter och utmaningar inom redovisning och revision
Johan Lorentzon är docent i företagsekonomi och forskar inom området redovisning och revision, främst med inriktning mot digitalisering inom revision och tillämpning av internationella redovisningsstandarder i praktiken.
10.00–10.30 Fikapaus
10.30–11.30
Mikael Svanberg - Min forskning: några fynd och ett par planer
Mikael Svanberg är docent i historia och forskar om modern svensk politisk historia.
Birgitta Persdotter - Framtidens socialtjänst för barn, unga och familjer – några vägval
Birgitta Persdotter är docent i socialt arbete och forskar om upptäckt av barn som riskerar att fara illa, socialtjänstens förebyggande arbete samt socialtjänstens utrednings- och uppföljningsprocesser.
Katarina Grim - Vägar till kunskapsrättvisa: Att tillvarata och legitimera den egenerfarna kunskapen inom området psykisk hälsa
Katarina Grim är docent i socialt arbete och forskar om förutsättningarna för brukarinflytande på individ-, verksamhets- och systemnivå, inom området psykisk hälsa.
Fredrik Hjärthag - Anhörigas situation vid svårare psykisk ohälsa
Fredrik Hjärthag är docent i psykologi och forskar om effekter av stress och hur dessa kan hanteras, med särskilt fokus på situationen för anhöriga till individer som drabbats av svår psykisk ohälsa, samt hur denna situation kan mätas och hur den påverkas av olika faktorer.
11.30–13.00 Paus
Kl. 13.00–14.00
Liselotte Englund - Brännskador i själen – katastrofjournalistikens utmaningar
Liselotte Englund är docent i journalistik och forskar om medierapportering vid olyckor och katastrofer, där hon under tre decennier har studerat journalister, överlevande och organisationer vid både nationella och internationella masskadehändelser.
Lotta Braunerhielm - Designing places and empowering people
Lotta Braunerhielm är docent i kulturgeografi och forskar om turism, platsdesign samt digital platsutveckling.
Linda Ryan Bengtsson - Mediedesign i perspektiv – hur, för vem och till vilken nytta?
Linda Ryan Bengtsson är docent i medie- och kommunikationsvetenskap och forskar om relationen mellan plats och medier, särskilt mediepraktiker och mediedesign inom kulturella och kreativa näringar samt platsutveckling.
Avslutning
Upplysningar
- Emelia Johansson
Telefon: 054-700 1279
E-post: emelia.johansson@kau.se