HUMAN RESOURCES STRATEGI FÖR FORSKARE, HRS4R
Karlstads universitet tog september 2020 emot utmärkelsen HR Excellence in Research. Utmärkelsen ges till arbetsgivare som har en stimulerande arbetsmiljö och goda villkor för forskare och kontinuerligt arbetar för att utveckla dessa. Utmärkelsen visar också lärosätets engagemang för rättvis och transparent rekrytering samt gynnsam professionell utveckling för forskare.

Att Karlstads universitet mottagit utmärkelsen innebär att ett systematiskt arbete pågår med att implementera ”The European Charter for Researchers and the Code of Conduct for the Recruitment of Researchers” (the Charter and Code). The Charter and Code, som är utfärdat av EU-kommissionen, ger rekommendationer och riktlinjer för god praxis vid rekrytering och anställning av forskare på alla karriärnivåer och omfattar alla forskningsområden inom den offentliga och den privata sektorn. För att underlätta för arbetsgivare att implementera the Charter and Code har EU-kommissionen utvecklat Human Resources Strategy for Researchers, HRS4R, ett verktyg som innehåller fasta mallar och obligatoriska steg för genomförande. Implementeringsprocessen är ett långsiktigt åtagande och ligger i linje med universitetets mål för ökad internationalisering och att vara en attraktiv arbetsgivare.
Bakgrund
I mars 2005 utfärdade Europeiska kommissionen en rekommendation om ”The European Charter for Researchers and the Code of Conduct for the Recruitment of Researchers” (Charter & Code). Syftet med Charter & Code är att skapa världens mest konkurrenskraftiga kunskapsbaserade ekonomi med hjälp av europeisk forskningsverksamhet.
Genom att förbättra förutsättningarna för fri forskning, främja en öppen arbetsmarknad för forskare och möjliggöra rekrytering och behålla enastående forskare, kan ett starkt europeiskt forskningsområde etableras och därmed en attraktiv och hållbar arbetsmarknad för forskare. Syftet med Charter & Code är också att säkerställa att förhållandet mellan forskare och arbetsgivare bidrar till framgångsrika forskningsresultat, tillgång till och utbyte av kunskap, teknisk utveckling och karriärutveckling.
Relaterade dokument
För att säkerställa en öppen, transparent och meritbaserad kultur som genomsyrar allt vi gör på universitetet har vi ett antal styrdokument som listas på högersidan.
Innehåll i Charter & Code
Charter & Code består av allmänna principer och krav som bestämmer roller, ansvar och rättigheter för forskare och arbetsgivare. Det grundläggande konceptet är att principerna ska fungera som en ram för forskare och arbetsgivare att arbeta inom.
Arbetsgivare som anammar Charter & Code visar därmed sitt engagemang att agera ansvarsfullt och professionellt mot sina anställda. Arbetsgivare åtar sig att främja likabehandling och insyn i rekryteringsprocesser, ha rimliga villkor för forskare och tydligt bidra till utvecklingen av det europeiska forskningsområdet. Syftet är, givetvis, att bli en attraktiv arbetsplats för forskare som söker en ny arbetsgivare eller värd för sina forskningsprojekt.
HRS4R-processen vid Karlstads universitet
Arbetet inleddes 2017, genom ett rektorsbeslut som utsåg en styrgrupp att övervaka processen samt en arbetsgrupp för att driva och genomföra de praktiska stegen i processen. Styrgruppen ersattes senare av Ledningsrådet.
Alla anställda vid KAU har blivit inbjudna att delta i workshops eller på annat sätt bidra med sin åsikt. GAP-analysen tas fram utifrån material från workshops med forskare på alla nivåer och fakulteter samt universitetets chefer.
I arbetet med att inventera policyer och regelverk är de 40 principerna ur Charter & Code indelade i fyra områden:
- Etiska och professionella aspekter
- Rekrytering och urval
- Arbetsförhållanden
- Utbildning och fortbildning
I februari 2018 anammade KAU principerna i Charter & Code och meddelade EU-kommissionen att KAU avsåg att påbörja ett ansökningsförfarande. Under sommaren 2018 lanserade EU-kommissionen en digital plattform för HRS4R-processen och KAU underrättades om kravet på en digital registrering. KAU registrerade Letter of Endorsement and Notification på den digitala plattformen på Euraxess webbsida i September 2018. I september 2019 skickades ansökan in och utvärderas av externa sakkunniga. Mars 2020 fick vi ansökan delvis godkänd med begäran om viss komplettering.
Den 7 september 2020 mottog Karlstads universitet utmärkelsen HR Excellence in Research. Arbetet pågår nu med implementeringen av Charter and Code samt med de actions som tagits fram i handlingsplanen för Kau. Inom 2 år görs en revidering av handlingsplanen samt en granskning från EU-kommissionen som undersöker ifall vi uppfyllt det vi antagit oss att göra.
Den långsiktiga processen beskrivs längst ned på sidan.
Arbetsgrupp
En arbetsgrupp som övervakar implementering av Charter & Code har utsetts. I denna ingår:
- Fredrik Kessler, Projektledare & HR-strateg, HR-avdelningen
- Eamonn McCallion,Forskningsrådgivare, Externa relationer
- Magnus Lestelius, Professor, Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper
- Christer Clerwall, Docent & Prefekt, Institutionen för geografi, medier och kommunikation
- Christina Olin-Scheller, Professor i pedagogiskt arbete, ämnesföreträdare & tf professor i Litteraturvetenskap, Institutionen för pedagogiska studier


