Att höra med känseln





Kan döva använda känselsinnet för att uppfatta ljud i sin omgivning? Det har under flera årtionden genomförts forskning kring hur döva och blinda kan använda andra sinnen för att ta del av den information som de annars inte kan tillgodogöra sig. Grunden till hur det fungerar kallas sensorisk substitution och handlar om att hjärnan har förmågan att lära sig att tolka information via nya vägar. Hjärnan bryr sig inte om hur den får informationen och har en enastående förmåga att lära sig vad ny information betyder och tolka den korrekt.

Invencon AB är ett innovationsföretag som under flera års tid varit involverade i ett utvecklingsprojekt av en produkt som ska göra det möjligt för döva att ta till sig ljudinformation via hudens känsel. Grundkonceptet som projektet arbetat utifrån är ett typ av armband som sitter på användarens underarm. På armbandet sitter en platta med ett rutmönster av piggar som kan röra sig ned mot huden. Tanken är att olika ljud ska göra att mönstret som piggarna rör sig i ändras och när piggarna trycks in i huden kan användaren lära sig att känna skillnad på de olika mönsteravtrycken på armen.
I och med att utvecklingsprojektet pågått under en längre tid utan att komma fram till en fungerade lösning har detta examensarbete fokuserat på två saker. Det första är att sammanställa nuläget av relevant forskning för att bekräfta att grundpremisserna för idén kring att ta till sig ljud via känselsinnet på detta sätt bör fungera. Det andra är att utvärdera det senaste teknikkonceptet för hur piggarna ska röra sig och se hur det fungerar för att kunna besluta hur utvecklingen av produkten ska se ut framöver.
Sammanställningen av forskningen visade att det finns potential för en fungerade produkt och att det finns mycket ny teknik som kan vara relevant för det fortsatta arbetet. Efter detta togs beslutet att det var rimligt att fortsätta med arbetet och utifrån det befintliga konceptet skapades en förenklad prototyp för testning av tekniken.
Tekniken består av elektromagnetiska spolar som rör sig när ström kopplas till dem. Testerna har bland annat undersökt ifall magneterna i de separata piggarna stör rörelsen eller om varje pigg kan röra sig individuellt utan påverkan från de andra magneterna. Den förenklade prototypen har kunnat visa att grunden till konceptet fungerar, men även att det finns områden som behöver fortsatt utveckling.
Examensarbetet visar alltså att utvecklingsprojektet har potential men att det krävs ytterligare arbete för att få en fungerade produkt. Forskningen visar att det är möjligt att ta till sig ljudinformation via känsel om tekniken som används är välanpassad till ändamålet. Samspelet mellan hur kroppen och hjärnan fungerar tillsammans med tekniken är avgörande för att ett taktilt hörhjälpmedel ska fungera. Det fortsatta arbetet bör därför fokusera på att få detta samspel att fungera.
I videon visas prototypen under de tester som genomförts, där går att se hur olika mönster och kombinationer fungerar.
