Vad händer när journalisterna försvinner?
2014-12-04Medielandskapet förändras. Lokala och regionala redaktioner läggs ned, antalet journalister minskar och för den grävande journalistiken ute i landet blåser det snåla vindar. Vad blir effekterna av neddragningarna? Kommer alla nyheter att produceras i Stockholm och vad blir konsekvensen?
Årets journalistseminarium ställde frågor om det förändrade medielandskapet och dess inverkan på demokratin, gemenskapen och samhällsstrukturen.
Programmet bjöd på flera kända namn inom journalistvärlden, till exempel Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet och expert i Demokratiutredningen samt Berit Önell, journalist från Norra Skåne, som blev uppsagd i somras när avslöjanden om kommunala oegentligheter blev för mycket för politikerna. Karlstads universitets nystartade forskargrupp Node, fick också tillfälle att presentera sig. Nodes forskning kommer att belysa bland annat klasstillhörighet och nyhetskonsumtion liksom hur det går med granskningen av makten när antalet journalister minskar.
Satsning mot strömmen
Men vad händer om man mot gällande trender väljer att satsa på grävande journalistik, långa reportage och ett gediget journalistiskt innehåll? På Gotland har en grupp journalister startat Horisont, ett oberoende granskningsmagasin som nu gett ut sitt sjunde nummer. Intäkterna kommer från annonsörer och prenumerationer. På 104 sidor får läsaren ta del av grävande journalistik där artiklarna kan ha uppemot 30 000 tecken, jämfört med de 2500 tecken som brukar vara gränsen i dagspressen.
- Vi strävar efter att spegla gråskalan, inte bara svart eller vitt. Vårt material har en gotländsk koppling, men värdslig relevans. Det kan handla om att gräva djupare kring den inställda Gotlandsfärjan och faktiskt åka ned till Grekland för att ta reda på hur det är ställt med båten. Det kan också vara personporträtt, som handlar om människor på Gotland, men med rötter i en annan tid och en berättelse som är relevant för dagens Europa med framväxande högerextrema krafter, berättade Emma Fagerberg, nyhetschef och reporter på Horisont.
Journalistseminariet arrangeras två gånger om året av medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet och med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning. Seminarierna riktar sig till studenter och yrkesverksamma inom journalistik och medieområdet i stort.