Stort intresse för utbyte med Indien
2018-10-31Det gångna året har det varit tät trafik mellan Karlstads universitet och Dharamsala samt Varanasi i Indien. Både studenter och lärare söker sig till lärosätets indiska studiecenter i Varanasi och Study Point i Dharamsala för att studera, undervisa, forska och etablera nya kontakter.
Under 2018 har över 20 personer utnyttjat möjligheten att besöka Dharamsala eller Varanasi. För studenter lämpar sig bägge ställen exempelvis för insamlingsplats av material för självständigt arbete, praktik eller utlands-VFU. Dessutom finns det möjligheter att läsa sommarkurser med mera genom Nordic Centre in India, NCI, som Karlstads universitet är medlem av. Studenter kan även söka praktikplats vid NCI:s kontor i Delhi.
Flera av de studenter som reser till Indien gör det inom stipendieprogrammet Minor Field Studies. Det går också att åka på student- eller lärarutbyte som Linnaéus-Palme programmet finansierar. Linnéaus-Palme är ett Sida-finansierat program som ska bidra till samarbete mellan lärosäten i Sverige och utvecklingsländer, bland annat genom lärar- och studentutbyten.
Utbyte från båda håll
Det finns möjligheter även för forskare och övrig personal. Under hösten 2018 kommer Tomas Torbjörnsson, lektor med didaktiskt inriktning vid ämnet geografi, besöka Indien inom ramen för Linnéaus-Palme. Han kommer att hålla föreläsningar som han tagit fram i samverkan med BHU- Benares Hindu University.
- Jag kommer också att besöka en skola för åldrarna 7-17 och hålla lektioner om ”aspects of Sweden”. Här kommer det bland annat att handla om klassisk regionalgeografi med naturgeografi, klimat, vegetation, naturresurser och näringsliv i olika delar av Sverige och Europa. Jag är också intresserad av vad elever och studenter i Indien kan om Sverige och Europa och vilka föreställningar de har om hur det är att leva i vår del av världen. Jag planerar att samla in data om detta. Jag ser resan som ett storartat tillfälle till nya erfarenheter i en miljö som är helt ny för mig och ser fram emot att knyta kontakter för fortsatt samarbete. Jag hoppas också kunna inspirera mina lärarstudenter till att ta vara på möjligheter att göra VFU3 och uppsats/examensarbete i Indien.
Till våren kommer Peter Olausson, lektor i historia, att besöka Varanasi, inom samma Linnéaus-Palme program. Då kommer också två forskare och undervisande lärare från Banaras Hindu University, Varanasi, att gästa Karlstads universitet för att bidra till undervisning vid Karlstads universitet. Programmet finansierar även en termins studier för två indiska studenter, som anländer i januari 2019.
Indienseminarium fick stort intresse
Flera andra forskare nyttjade förra årets utlysning av Study point-medel för att besöka Dharamsala. Dessa projekt och mycket annat diskuterades under ett seminarium, tidigare i höst. Intresset för seminariet var stort, och hade deltagare från många olika håll inom Karlstads universitet, vilket gladde universitetets indiensamordnare Kristian Niemi, som organiserade seminariet tillsammans med ROSE.
- Det finns ett antal idéer kring en fortsättning inom flera ämnen vid Karlstads universitet. Jag ser fram emot att se vad det kommer att bli utav dem. I skrivande stund är forskare från ROSE och pedagogiskt arbete samt svenska språket i Dharamsala.
Förutom att personal kan ansöka om internationaliseringsmedel eller dylikt genom till exempel sina fakulteter, så har också Nordic Centre in India särskilda stipendier man kan ansöka om (deadlines i oktober och april).
Insamling av material för c-uppsats
Studenten Alexsandra Hallén läser religionsvetenskap med didaktisk inriktning inom Lärarutbildningen och har, inom Minor Field Studies, MFS, just anlänt till Karlstads universitets studiecenter Ganga Mahal i Varanasi, Indien för att skriva sin c-uppsats.
- Min uppsats handlar om kvinnornas plats på Assi Ghat*, Varanasi och undersöker kvinnligt ledarskap inom hinduiska ritualer. Jag valde att skriva min C-uppsats här i Varanasi därför att det är en fantastisk möjlighet att få lära mig mer om hinduiska och buddhistiska traditioner i praktiken. Det ger också en helt ny förståelse för de kulturer, traditioner och livsåskådningar jag studerar och sedan ska undervisa om.
*Termen ghat används i många delar av Sydasien och hänvisar till en rad steg som leder ner till en vattenkälla, särskilt en helig flod som Ganges som flyter genom Varanasi. Ghaterna fyller en rad funktioner, och kan beskrivas som en blandning mellan kyrka, torg, fik och badplats. Karlstads universitets studiecenter Ganga Mahal ligger vid Assi ghat, tio meter från Gangesfloden i Varanasi.
Alexsandra får under hösten sällskap på studiecentret av studenter från historia, som också beviljats MFS-stipendium, och kommer göra fältstudier till sina självständiga arbeten.
VFU i Indien
Karlstads universitet har mycket goda kontakter till flera skolor av olika slag i Varanasi, och kan därför erbjuda möjlighet till utlands-VFU. Detta kan nyttjas av förskolelärarstudenter, såväl som studenter från grundlärarprogrammet och ämneslärarprogrammet.
- Möjligheterna med Ganga Mahal är unikt bland högskolor i Sverige, och exceptionellt även internationellt sett. Jag hoppas att ännu fler kommer nyttja de fantastiska möjligheter vi faktiskt har, säger Kristian Niemi.
Intresserad av att besöka Indien?
Se nedan för mer information kring möjligheter att resa till Indien för arbete eller studier. Du är också varmt välkommen att höra av dig till kristian.niemi@kau.se
För dig som är student:
Studiecentret i Varanasi
För dig som är anställd:
Study Point Dharamsala