Stipendier till historiestudenter
2017-12-20Karlstads universitets historiestudenter Viktor Carlsson och Susanna Hasselrot tilldelas Karlstads kommuns stads- och kommunhistoriska uppsatspris 2017.
Susanna Hasselrot tilldelas årets pris på B-nivå för sin uppsats i historia vid Karlstads universitet, ”Rösträttsreformen 1919: En social revolution för kommunen?”.
Juryns motivering lyder: ”Med fokus på sociala frågor undersöker Susanna Hasselrot kommunalpolitiken i Karlstads landskommun under perioden 1909 till 1929. Genom att granska den sociala ärendemängden på kommunalstämman och i kommunalfullmäktige, ger hon intressant kunskap om det demokratiska genombrottets betydelse för socialpolitiken på lokal nivå.”
–Det var en trevlig överraskning. Jag hade nästan glömt bort att jag ställde upp i tävlingen sedan jag skickade in uppsatsen för över tre månader sedan. Det känns uppmuntrande att få veta det nu när jag arbetar på min nästa uppsats, säger Susanna.
Hon tillägger:
– Jag fick tips om olika uppsatsämnen på själva kommunarkivet. Politisk historia intresserade mig mer än de andra ämnena, så det var rätt enkelt att välja utifrån det. Dessutom ville jag helst inte sprida ut mitt arbete över för många olika typer av källor, men ändå arbeta med ett källmaterial som erbjöd tillräckligt med information för att vara relevant. Protokollen från kommunalstämman och fullmäktige passade därför bra. Med hjälp av min handledare kunde jag sedan avgränsa undersökningen till en relativt outforskad tidsperiod i svensk historia.
Viktor Carlsson tilldelas årets pris på C- eller D-nivå för sin uppsats i historia vid Karlstads universitet, ”Genus och valdeltagande i Värmland”.
Juryns motivering lyder: ”Viktor Carlsson undersöker det kvinnliga valdeltagandet i Karlstad, Nyed och Östra Fågelvik från den allmänna och lika rösträttens införande 1919 fram till 1950. Genom att förhålla det kvinnliga valdeltagandet till det manliga, och genom att jämföra stad och landsbygd, bidrar undersökningen med ny kunskap om valdeltagande i demokratins första skede.”
Även för Viktor kom beskedet som en överraskning.
–Jag hade nästan lagt det till ända, eftersom jag fortsätter med utbildningen. Men det var ett glatt besked.
Viktor förklarar att hans uppsats handlar om kvinnligt valdeltagande från året då kvinnlig rösträtt infördes år 1919, till år 1950.
–Sedan försökte jag även jämföra landsbygd med stad, förklarar han.
År 2009 instiftade Karlstads kommun två uppsatspriser för att uppmuntra forskning i stads- och kommunhistoria. Priserna syftar också till att öka och inspirera till användning av kommunens arkiv. De sökande ska i valfritt ämne ha skrivit godkända uppsatser på B- respektive C- och D-nivå som skildrar kommunens historia med hjälp av bland annat kommunens arkivmaterial. Prissumman är 2 000 kronor för bästa B-uppsats och 4 000 kronor för bästa C- eller D-uppsats.