Statssekreterare lärde mer om äldreforskning
2018-09-04Maja Fjaestad, statssekreterare hos äldreminister Lena Hallengren, har tillsammans med riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (s) besökt Institutionen för sociala och psykologiska studier samt FoU Välfärd Värmland. Syftet var att ta del av aktuell forskning om äldres villkor i samhället.
Forskning om äldres villkor i samhället var i fokus för statssekreterare Maja Fjaestads och riksdagsledamot Mikael Dahlqvists besök. Line Holth, prefekt för Institutionen för sociala och psykologiska studier tog emot tillsammans med Ulla Rantakeisu, professor i socialt arbete, Clary Krekula, professor i sociologi samt Anna Gund, föreståndare för FoU Välfärd Värmland och Madeleine Andersson, projektkoordinator vid FoU Välfärd Värmland.
FoU Välfärd Värmland beskrev arbetet med att utvärdera Mobilt Resursteam i Karlstad, där rapporten är klar i slutet av året.
- Karlstads kommuns vård- och omsorgsförvaltning och landstinget i Värmland provar gemensamt en ny vårdform för de mest sjuka äldre. Ett team med olika kompetenser förstärker hemsjukvården för de mest sjuka äldre med flera kroniska sjukdomar. Teamet bemannas med läkare från landstinget och med sjuksköterskor från Karlstads kommun, förklarar Madeleine Andersson, FoU Välfärd Värmland.
Ulla Rantakeisu presenterade resultat från en studie som indirekt berör äldre med äldreomsorgsbehov. Med jämställdhet som argument har politiker och arbetsmarknadens parter under en lång tid verkat för att skapa heltid inom äldreomsorgen. Här finns två av Sveriges största yrkesgrupper - vårdbiträden och undersköterskor. Syftet har bland annat varit att undanröja ofrivilligt deltidsarbete.
- Men, och detta är viktigt, utan att öka kostnaderna för arbetsgivaren. För att åstadkomma detta har arbetstidsmodeller med flexibel arbetstid införts i äldreomsorgen i ett stort antal kommuner i landet. Resultatet visar att priset för heltid för dessa omsorgsarbetare är en organiserad osäkerhet. Försämrade och oönskade arbetsvillkor är följden. Deras möjligheter utföra omsorgsarbete med god kvalitet – inte minst relationskontinuitet med äldre – har begränsats, säger Ulla Rantakeisu.
Jämställdhetspolitikens åldersblindhet
Clary Krekula forskar om åldrande ur flera perspektiv och ingår i nationella och internationella samarbeten.
-Mitt övergripande budskap till statssekreteraren och riksdagsledamoten var att vi måste utveckla visioner kring jämlikhet och jämställdhet i ett åldrande samhälle. Det är två saker som jag ser som centrala för att utveckla välfärd och jämställdhet. Det ena är jämställdhetspolitikens åldersblindhet. De äldre är generellt sett bortglömda. De ses heller inte som intressanta i jämställdhetssammanhang. Om de överhuvudtaget nämns i politiska dokument är det som mottagare av omsorg eller pension - inte som aktörer vars villkor diskuteras ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Clary Krekula.
Under 1990-talet infördes integrering som strategi för att åstadkomma jämställdhet mellan kvinnor och män. Som ett viktigt medel i detta har en så kallad ”jämställdhetsstatistik” upprättats, som syftar till att visa vad som sker med jämställdheten. En begränsning är att huvuddelen av statistiken har en gräns vid 65 år, men människor lever och arbetar allt längre, särskilt kvinnor.
- Statistiken ger en skev bild. Den utesluter den växande gruppen av äldre ur det nationella jämställdhetsprojektet och riskerar därmed att underminera hela strategin. I åldersblindhetens Sverige är de äldre kvinnorna de stora förlorarna, trots att detta är en grupp som växer. Den andra saken jag förde fram är föreställningen kring ett förlängt arbetsliv. Det är process på bred front internationellt. Men när vi i Sverige höjer pensionsåldern, så är det från ett redan högt läge. Vi har inte reflekterat över riskerna. Gapet mellan de kroppsligt tuffa jobben och de mindre slitsamma ökar. Vi måste börja fundera över de långsiktiga konsekvenserna, menar Clary Krekula
Under resan i Värmland besökte Maja Fjaestad även Första linjen unga norra, en mottagning för unga i Hagfors, samt äldreboendet Bellmansgården i Ekshärad. Maja Fjaestad stöder barn-, äldre- och jämställdhetsministern i arbetet med funktionshinderspolitik, LSS/assistansersättning, äldrefrågor, E-hälsa inom social omsorg och jämställdhet i Norden.