Sebastian Mohr ny föreståndare för CGF
2018-01-17Han har studerat europeisk etnologi, sociologi och kulturvetenskap vid Humboldtuniversitetet i Berlin, skrev sin avhandling vid Köpenhamns universitet och har undervisat i pedagogisk sociologi vid Aarhus universitet. Sedan årsskiftet är Sebastian Mohr ny föreståndare för CGF - Centrum för genusforskning.
Just nu håller han på att lära känna Karlstad och leta bostad, och om två veckor är det dags för kursen i svenska. Tjänsten som föreståndare för Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet väckte Sebastian Mohrs intresse:
- Jag kände till forskningen vid Centrum för genusforskning, Ulf Mellström och inriktningen mot maskulinitet och teknologi. Det ligger i linje med mitt intresseområde, så jag blev glad och stolt över att få tjänsten som föreståndare, säger Sebastian Mohr.
Förutom att vara föreståndare, kommer han att arbeta inom Genusakademin - en del av universitetets och Region Värmlands satsning Akademin för smart specialisering. Här kopplas jämställdhetsfrågor och genusaspekter samman med tillväxtfrågor. Syftet är att tillsammans med små och medelstora företag i Värmland utveckla jämställdhetsarbetet.
- Undervisning på olika kurser inom genusvetenskap kommer också att vara en del av min vardag. Framöver skulle jag gärna vilja etablera närmare kontakt och samarbete med till exempel medicin och folkhälsovetenskap. Frågor angående kön är en viktig del i kontakten med vården, till exempel vid fertilitetsbehandlingar, prostatacancer och bröstcancer, men också vad gäller hälsovård för transpersoner, säger han.
I augusti kommer han ut med en bok om spermadonationer och den manliga identiteten: "Being a Sperm Donor - Masculinity, Sexuality, and Biosociality in Denmark" - en bok som grundar sig på forskningen under doktorandstudierna.
- Boken handlar bland annat om vad som sker med den manliga identiteten och intimiteten när reproduktionsteknologi och "biopower" kommer in i bilden. Jag har följt danska spermadonatorer ur ett entografiskt perspektiv. Hur resonerar de etiskt och moraliskt kring spermadonation? Hur förändras förhållandet till kön, sexualitet och intimitet? Hur tänker männen om sig själva? Något som jag fann var till exempel att många män tog bättre ansvar för sig själva och sin hälsa och ser sin gärning som "spermaproducent" som en samhällsuppgift, berättar Sebastian Mohr.