Samarbete med högaktuell serietecknare om feministiska tecknade serier
2018-09-25På årets Bokmässan i Göteborg den 27-30 september deltar Margareta Wallin-Wictorin, lärare och forskare i kulturstudier och Monica Furu, lärare i konst-och bildgestaltning. Tillsammans med värmlandsbördiga serietecknaren Malin Biller, samtalar de bland annat om tecknade serier, om mediets möjligheter att nå ut och om tecknade serier och feminism.
Vid Karlstads universitet finns möjlighet att under två terminer lära sig göra bildberättelser, illustrationer och tecknade serier. Initiativtagare till utbildningen är Monica Furu, adjunkt i konst- och bildgestaltning. Margareta Wallin Wictorin är en av lärarna, tillsammans med bland andra kursansvarige Fredrik Näsholm, adjunkt i konst- och bildgestaltning.
I Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg kommer Monica och Margareta under fredagen den 28 september att berätta om utbildningen och samtala med serietecknaren Malin Biller om seriemediets möjligheter att nå ut med ett budskap.
Serier - effektivt sätt att framföra ett budskap
Genom samarbetet med Malin Biller, fick studenterna på kurserna Bildberättande: serieteckning, illustration och visualiserade idéer samt Konst- och bildvetenskaplig introduktionskurs möjlighet att träffa Malin Biller den 13 september. Hon höll då föreläsningen och workshopen ” Att arbeta som illustratör och serietecknare”.
- Jag berättade om grunderna i serieteckning som exempelvis pratbubblor, ansiktsuttryck och rörelse och studenterna fick också några övningar”. Seriemediet är ett mycket effektivt sätt att framföra ett budskap. Kombinationen text och bild når ut på ett starkt och direkt sätt och väcker känslor. För människor med läs- och skrivsvårigheter och för de som inte helt behärskar svenska är serierna också ett bra redskap för att ta till sig en berättelse, förklarar hon.
Serieantologi i spåren av #metoo
Malin Biller är aktuell som redaktör, initiativtagare och serieskapare till "Draw the line" - en helt färsk serieantologi i spåren av #metoo. Antologin består av starka berättelser från 19 olika serieskapare på temat jämställdhet och rätten till sin egen kropp.
- Tanken är att boken ska kunna fungera som diskussionsunderlag i olika sammanhang där man arbetar med jämställdhet. Förhoppningen är också att boken ska ge kraft åt drabbade att våga berätta om sina upplevelser och den avslutas med information om vart man som drabbad kan vända sig för att få hjälp, säger Malin Biller.
Forskning om feministiska tecknade serier
Margareta Wallin Wictorin är en av forskarna i den kulturvetenskapliga forskargruppen Kufo vid Karlstads universitet och ett av hennes forskningsområden rör just tecknade serier. Den 17-18 september presenterade hon ett forskningsprojekt om feministiska tecknade serier på en vetenskaplig konferens i Köln, tillsammans med forskarkollegan Anna Nordenstam vid Göteborgs universitet.
- Forskningsprojektet handlar om svenska serier från åttiotalet till idag, gjorda av tecknare som exempelvis värmlandsbördiga Malin Biller. Intresset är stort för tecknade serier, som idag är ett medium i medvind, säger Margareta Wallin-Wictorin.