Regional styrning och samverkan på årets Reglab forskarforum
2015-10-12Reglab - ett forum för regional utveckling där företrädare från regioner, myndigheter och forskare från hela Sverige möts. Syftet är att driva gemensamma utvecklingsprojekt och lära av varandra. Årets forskarforum ägde rum på Karlstads universitet, med Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS, som värd.
Reglab är en medlemsorganisation som drivs av Sveriges kommuner och landsting, tillsammans med Vinnova och Tillväxtverket. Bredden är stor - från ungdomsfrågor till att ta fram fler indikationer på regional utveckling än de hittills dominerande ekonomiska faktorerna. Nätverkandet är flitigt och man försöker samla många olika aktörer med det gemensamma intresset regional utveckling.
- Vi försöker finnas på olika arenor där regionalt samhällsbyggande diskuteras. Det är en viktig del av vår uppgift att kommunicera forskning. För oss forskare är det både viktigt och stimulerande att få diskutera våra forskningsresultat med praktiker och ta in frågeställningar som är viktiga i den praktiska verksamheten, menar Margareta Dahlström, föreståndare för CRS.
För mycket samsyn?
Konferensens tema i år var regional styrning och samverkan. Och kanske det är för mycket samverkan, samsyn och konsensus vad gäller regional utveckling i Sverige. Det menade i alla fall Malin Rönnblom, biträdande föreståndare för CRS och ansvarig för forskarskolan i regionalt samhällsbyggande. Hon berättade om sin forskning om bland annat maktrelationer i regionalt samhällsbyggande och "den goda styrningen".
- Det är för mycket av goda exempel och benchmarking. Våga lyfta fram problemen och titta på vad som hände när allt gick åt skogen. Vi lär oss mer av motgång än av medgång. Denna starka strävan efter konsensus, att alla ska vara överens, riskerar att avpolitisera politiken.
Möten och nätverk
Under dagen varvades seminarier med bland annat mingellunch och forskarcafé, för att ge tid och rum åt så mycket nätverkande som möjligt. Tomas Mitander, Ida Grundel, Line Säll, Camilla Berglund, Fredrik Hoppstadius, David Olsson och Andreas Öjehag var tillsammans med Margareta Dahlström och Malin Rönnblom värdar för varsitt bord på eftermiddagens forskarcafé.
- Jag tycker det är bra möten, vilket är något som jag uppskattar med Reglab. Det är första gången jag är på ett forskarforum och det är mycket intressant. På min myndighet jobbar vi med utveckling och analyser om tillväxt och innovation. Mitt huvudansvar rör regionala utvecklingsfrågor, så den här konferensen är mitt i prick, konstaterade Jan Cedervärn från Tillväxtanalys, en statlig myndighet under Näringsdepartementet.