Program byter namn
2013-03-25Två av universitetets utbildningsprogram har bytt namn under våren. Det ena är GIS-ingenjörsprogrammet som bytt till Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT. Det andra programmet är master i vård- och stödsamordning som numera heter masterprogram i psykologi med inriktning kognitiv beteendeterapi.
Sedan utgivningen av årets utbildningskatalog har två av universitetets cirka 70 program bytt namn.
GIS - ett okänt begrepp
Tidigare GIS-ingenjörsprogrammet heter nu Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT.
- Jag har intervjuat de studenter som börjat utbildningen under de senaste åren och insett att namnet GIS är helt okänt.Det har följt med sen 90-talet, så nu tyckte jag det var dags att byta. Det förra namnet, GIS, säger heller inte så mycket om ämnesområdet och vad det är man egentligen läser. Dessutom hade man tidigare en kurs på gymnasiet som hette GIS men eftersom det var så få geografilärare som kunde GIS, så har den kursen inte getts på många gymnasieskolor. Det nya namnet säger mycket mer och jag hoppas att det är ett begrepp som fler ungdomar känner igen. Det är framförallt lantmäteri som vi lyfter fram och det handlar främst om mätning och fastigheter. Geografisk IT är en del i utbildningen som handlar om hur man med hjälp av databasteknik och programvaror kan arbeta med digital geografisk information för att tillgängligöra detta. Beslutet om att byta namn tog vi tillsammans med hela studentgruppen, säger programledare Kristina Eresund.
Vård och stöd blir psykologi
På avancerad nivå har tidigare masterprogrammet i vård- och stödsamordning lagts ned och ersatts med masterprogram i psykologi med inriktning kognitiv beteendeterapi. En del kurser har också gjorts om.
- Vi valde att byta namn till master i psykologi med inriktning mot kognitiv beteendeterapi, eftersom det mer direkt svarar mot innehållet i utbildning. Vi ser också att KBT etablerats i Sverige och att det nu finns ett stort behov av KBT-terapeuter i landsting och kommuner, säger programledaren Rikard Eriksson.