Professorn som har människan i fokus
2017-05-11Psykisk ohälsa har ökat de senaste decennierna. Främst bland unga kvinnor. Vad är då mekanismerna bakom detta? Det och mycket annat inom området psykologi forskar Maria Tillfors om. Hon är ny professor i psykologi vid Karlstads universitet.
Maria Tillfors, ursprungligen från Göteborg, ville bli läkare eller psykolog. Hon läste psykologlinjen i Uppsala 1991–1996. Hon fortsatte sen direkt med forskarutbildning vid samma lärosäte och var klar 2001. Efter disputationen har Maria arbetat vid Örebro universitet.
- Jag visste inte ens att det fanns en forskarutbildning när jag läste min grundutbildning. Men när jag skrev min c-uppsats, samt min masteruppsats tyckte jag att det var så roligt att det inte fanns någon tvekan att jag skulle fortsätta med forskning.
Många parallella forskningsprojekt
Maria Tillfors ägnar sig åt klinisk forskning, alltså studier av psykiska problem som hindrar en människa i vardagen och i sitt liv. Psykisk ohälsa har ökat de senaste decennierna, främst bland kvinnor, 16–24 år. Vad är då mekanismerna bakom detta? Maria Tillfors ingår i forskargruppen CHAMP - Center for Health and Medical Psychology, vid Örebro universitet. Tillsammans med forskare inom utvecklingspsykologi vid Örebro universitet erhöll de ett stort forskningsanslag 2012, finansierat av Vinnova, Vetenskapsrådet, Forte och Formas för att närmare undersöka riskfaktorer och skyddande faktorer i relation till psykisk ohälsa hos ungdomar.
- I projektet, den så kallade Trestadsstudien, som startade 2012, tittar vi på problematiken ur ett transdiagnostiskt, det vill säga ett diagnosöverskridande perspektiv som kan tänkas förklara uppkomst av flera olika psykiska problem. Vi har inledningsvis följt 3000 ungdomar i klass 7–8 i Karlskoga, Örebro och Köping över tre år med start vårterminen 2014. Den fjärde datainsamlingen sker nu under vårterminen 2017.
- Vi vill bland annat undersöka hur ungdomarna hanterar känslor och tankar som vardagliga stressande händelser väcker. Dessa hanteringsstrategier brukar benämnas emotionsreglering. Försämrad emotionsreglering kan vara en riskfaktor för att utveckla olika psykiska problem. I studien ingår också preventiva insatser mot bland annat sömnproblem och stress. Studien pågår till 2018.
Maria Tillfors har flera andra projekt i sikte i flera olika konstellationer och samarbeten.
- Jag är även intresserad av, och arbetar med, att undersöka mekanismer som kan förklara samsjuklighet mellan psykiska problem. Till exempel mellan ångest, depression och sömnproblem. Men jag intresserar mig också för samsjuklighet mellan psykiska och fysiska problem, som till exempel ångest och kronisk smärta.
Varje liten pusselbit kan leda till utveckling
Maria Tillfors tycker att hennes jobb känns väldigt relevant – hur kan vi hjälpa de människor som lider av psykisk ohälsa, både preventivt och genom psykologisk behandling? Hon menar att det också finns mycket goda förutsättningar för samarbeten internt vid Karlstads universitet – både inom hennes nya institution, samt med andra forskningsmiljöer.
- Jag brinner för min forskning och möjlighet att få bidra med en liten pusselbit som utvecklar forskningen inom mitt område. Kunskapsutvecklingen är det centrala i det här – både i undervisning och till samhället samt de personer som det berör. Du måste hitta en glädje i det du gör. Miljön måste vara kreativ med högt i tak – då kommer de goda idéerna.