P-O Fjällsby går i pension
2016-12-22Lagom till jul och årsskifte går Per-Olof Fjällsby, prefekt vid Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap, i pension efter lång och trogen tjänst vid Karlstads universitet.
Per-Olof Fjällsby, eller P-O Fjällsby som han kallas av de flesta av kollegorna, kommer ursprungligen från Holmedal i västra Värmland. Han tog en fil. kand. 1976 efter studier i Linköping och Uppsala och läste sen 1977 praktisk pedagogisk utbildning vid dåvarande Högskolan i Karlstad till en lärarexamen.
Han har arbetat som lärare i historia, samhällskunskap och religion i Norrköping, Linköping, Finspång och Vålberg samt inom vuxenutbildningen i Karlstad. P-O Fjällsby anställdes 1981 för ett vikariat vid dåvarande Högskolan i Karlstad som lärare i religion.
En aktiv kraft
P-O Fjällsby har haft många olika roller inom Karlstads universitet – lärare i religion, facklig förhandlare, ledare för ämneslärarlinjen, utbildningsledare och ordförande för lärarutbildningen, studierektor för ämnet historia samt arbetat i en rad olika styrelser och nämnder. Och nu senast som prefekt för samhälls- och kulturvetenskap.
Eldsjäl i samarbetet med Indien
Tillsammans med Kjell Härenstam och Marc Katz initierade P-O Fjällsby Karlstads universitets samarbete med Varanasi och Dharamsala, Indien. Ett samarbete som hösten 2017 har pågått i 30 år. Vid ett besök i Varanasi 2014 tilldelade Rotary Varanasi South P-O Fjällsby en hedersmedalj för hans långa, målmedvetna och betydelsefulla arbete för ett samarbete mellan Karlstads universitet och en rad skolor och institutioner i Varanasi.
P-O Fjällsbys intresse för Indien speglas även i hans forskning. Året 2012 disputerade han med en avhandling i historia – ”Indien som utopi och verklighet”. Avhandlingen beskriver de förhoppningar om ett annat sätt att leva som Indien väckte inom intellektuella och andliga kretsar i väst och mötet med en indisk kolonial och politisk verklighet under årtiondena kring sekelskiftet 1900.
Fortsättning följer
P-O Fjällsby har sammanlagt arbetat 40 år, 3 månader och 13 dagar för staten. Nu går han på en välförtjänt pension. Men det betyder inte att han helt slutar vara aktiv vid Karlstads universitet. Under våren 2017 är han med och arrangerar en konferens om kvinnors villkor som aktivister och politiker i Sverige och Indien. Konferensen, som hålls i Varanasi, Indien, ingår i en serie där den första i raden hölls vid Karlstads universitet under våren 2016. Konferensserien är ett samarbete mellan Centrum för genusforskning och Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap vid HS-fakulteten på Karlstads universitet och Malaviya Centre for Peace Research, Banaras Hindu University.
– Jag ser tillbaka på min tid här med stor glädje. Samarbetet med arbetskamrater och studenter har varit stimulerande. Karlstads universitet är en spännande och dynamisk arbetsplats som fortfarande efter alla dessa år känns utmanande.