Omarbetat program i kulturvetenskap tar sikte på arbetsmarknaden
2014-04-11Kulturvetarprogrammet har arbetats om rejält. Studenterna kan nu välja ett tydligare program, som tar sikte på hela kultursektorn som arbetsmarknad och med kulturpolitik som ett mer tydligt framlyft spår genom utbildningen.
Programmet vänder sig till den som vill arbeta med att göra konst och kultur tillgängliga för alla. Innehållet fokuserar på kulturpolitik och dess konsekvenser för kultursektorns olika verksamheter, dels för den samtida kulturproduktionen, dels i bruket av kulturarv.
- Aktuell kulturpolitik med dess nationella mål och direktiv för kulturfältet får direkt genomslag för samtliga verksamheter inom kulturbranschen. Av den anledningen är kulturpolitik ett viktigt inslag i ett program, som utbildar för just kulturbranschen. Kulturpolitikspåret löper nu som en tydlig röd tråd genom hela programmet och dess samtliga delkurser. Att även kulturbevarande lyfts fram tydligare motiveras av att det är ett spår som återkommer inom kulturpolitik och kulturpolitiska dokument. Idag är kulturbevarande är till exempel en verksamhet som kommersialiseras inom kulturella och kreativa näringar, förklarar Eva Zetterman, programledare.
Förbereder studenterna bättre för yrkeslivet
- Behoven inom kultursektorn är att hålla sig à jour med och kunna anpassa sig efter de förändringar som sker inom kulturpolitiken. Det är ju genom politiska beslut som till exempel medel tilldelas för verksamheter inom kultursektorn med kulturproduktion och kulturbevarande. Med en tydligare profil möter programmet dessa behov betydligt bättre, säger Eva Zetterman.
Bilden av kultursektorn är att det är svårt att få jobb. I Saco:s senaste rapport "Framtidsutsikter – om chansen att få jobb inom fem år" beskrivs till exempel musei-och kultursektorn så här: ”Det är idag stor konkurrens om jobben inom musei- och kultursektorn. Antalet utbildade har länge varit fler än antalet arbetstillfällen och nyexaminerade får ofta gå flera år på tillfälliga anställningar. Även för den som har yrkeserfarenhet är det stor konkurrens om jobben. Sektorn präglas av knappa resurser och satsningar i projektform. Konkurrensen om de fasta jobben är hård." På vilket sätt hanterar kulturvetarprogrammet den konkurrens som finns? Hur kommer utexaminerade studenter att klara sig på arbetsmarknaden?
- Kulturbranschen är en hård bransch så till vida att det är ont om fasta tjänster och det ofta handlar om tidsbegränsade projektanställningar. Men, som utredningar visat, kultursektorn är trots dess anställningsformer i stort behov av kvalificerad arbetskraft. Arbetsmarknadssituationen inom kulturfältet är inte heller unik med korta förordnanden, det finns fler områden som liknar kultursektorn. Och har man väl fått in en fot vill man gärna stanna kvar, eftersom det är så stimulerande och utvecklande arbetsuppgifter. Det är med andra ord en rolig bransch vi utbildar för!
Programmet innehåller även flera "hands-on-kurser", direkt inriktade på behov inom kultursektorn. På det sättet är programmet här vid Karlstads universitet jämförelsevis mer yrkesförberedande än program vid andra lärosäten.
- Jag tror att ett mer sammanhängande program med tydligare fokus bättre förbereder studenterna för ett yrkesliv inom kultursektorn, än den mer traditionella modellen med korta kurser i olika humanistiska ämnen. Programmet här i Karlstad kommer att ge studenterna mer kunskap om de förhållanden som råder inom kultursektorn av idag, insikt i hur de kulturella systemen fungerar och en större konkurrenskraft, menar Eva Zetterman.