Nytt forskningscenter invigt
2014-11-20På tisdagen minglade prominenta gäster och medieforskare med bubbel i glasen: Node - ett nytt center för medieforskning invigdes.
Vad händer med nyhetsförmedling och opinionsbildning i samhället när dagspressen, en historiskt viktig demokratisk instituion, mer och mer utmanas av andra kommunikationsformer och samhälleliga fenomen? Det är den övergripande frågan för forskningscentret Node, the Ander Centre for Research on News and Opinion in the Digital Era. Satsningen görs med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.
Opinionsbildning och demokrati i nytt medielandskap
Satsningen på totalt 8,7 miljoner kronor pågår till 2016, till att börja med. Den grundläggande utgångspunkten för centrets forskning är att dagspressen historiskt har varit en av samhällets centrala demokratiska institutioner. Pressen har spelat en särskild viktig roll när det gäller den samhälleliga spridningen av information och bildandet av kollektiv opinion.
- Det dagliga tidningsläsandet har varit en demokratisk ritual med reella effekter: dagspressen har fungerat som en ”medborgarskola” både på det nationella och det lokala planet genom att samla publiker kring aktuella skeenden och debatter. Opinionsbildning i ett fragmenterat medielandskap blir lätt en fråga om vem som skriker högst. Detta reser många och komplicerade frågor om mediernas demokratiska roll, säger Henrik Örnebring, föreståndare.
Vid invigningen syntes bland andra Urban Svanberg, regionchef på Svenskt Näringsliv, Victoria Svanberg, representant för Anderstiftelsen, Thomas Blom, prorektor och personal från ämnet medie- och kommunikationsvetenskap. Professor Henrik Örnebring är föreståndare för Node och professor Michael Karlsson biträdande föreståndare.