Ny professor med den globala idrottsarenan som arbetsplats
2021-09-13Henrik Gustafsson har alltid velat ha två ben i sin karriär – ett i akademin och ett i en mer operativ verksamhet. Det har lett till att han numera är aktiv som prestationspsykologisk rådgivare inom Sveriges olympiska kommitté, SOK samt anställd professor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.
Henrik Gustafsson kommer ursprungligen från Årjäng, och hade från början tänkt bli skidåkare och idrottslärare. Han tog avstamp från skidgymnasiet i Torsby och kom som färdig student in som reserv vid dåvarande Idrottshögskolan i Stockholm (numera Gymnastik och idrottshögskolan, GIH).
- Men där och då insåg jag att jag hellre ville bli tränare. Jag fick jobb som specialidrottstränare uppe i Mora och Ljusdal och arbetade med Svenska skidförbundet, och studerade samtidigt fysiologi, psykologi och specialidrott. På det sättet fick jag även upp ögonen för den mentala sidan.
Sveriges första disputerande i idrottsvetenskap
Så småningom sökte Henrik Gustafsson en doktorandtjänst i Örebro och disputerade 2008 med sin avhandling inom idrottsvetenskap, ”Burnout in competitive and elite athletes”, vilken var den första inom dåvarande ämnet idrott i Sverige.
- Efter min disputation vikarierade jag som lärare vid Örebro universitet och blev uppringd av Stefan Wagnsson, undervisande inom idrottsvetenskap vid Karlstads universitet, som ville att jag skulle komma och hälsa på. Besöket ledde till att jag fick en tjänst som lektor i idrottsvetenskap i Karlstad 2009.
Året efter flytten till Karlstad fick Henrik Gustafsson en förfrågan från Sveriges olympiska kommitté, SOK, och arbetade samtidigt det allsvenska fotbollslaget Brommapojkarna, då han också fyllt på sina kunskaper med en grundutbildning i KBT.
- Jag började jobba i resursteamet inom SOK som prestationspsykologisk rådgivare. Det gör jag fortfarande och på det sättet har jag, som jag alltid har velat, två ben i min karriär – ett i akademin och ett i en mer operativ verksamhet.
Henrik Gustafssons akademiska karriär har under åren främst fyllts med studier kring stress, återhämtning och prestationsutveckling med en idrottspsykologisk bas. Exempel på detta är studier om mindfulness, KBT och elitidrott samt utmattning bland elitidrottare som hans avhandling handlade om. Hans forskning har nu lett till en anställning som professor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet som han tillträdde 1 februari. Sen 2011 har han dessutom en deltidsanställning med samma titel vid Norges idrettshøgskole, som är rankat som andra främsta forskningslärosätet i världen inom idrottsvetenskap.
- I mitt jobb som tränare hade jag en del adepter och fall där jag stötte på det här med utbrändhet. Ingen visste egentligen vad det var och ville veta mer. Det blev upptakten till min forskning. Våra studier och rekommendationer på dessa har publicerats både i Storbritannien och Australien och genom det vet jag att mina studier kommer till gagn bland idrottsutövare världen över. Det är en förmån att få jobba med en mix av människor som kan vara tränare, idrottare, studenter och forskare. Och det är sällan som jag tycker att det blir tråkigt på jobbet, att kunna gå från en träningsanläggning till att ha ett zoommöte med en forskarkollega i USA och sen skriva på ett gemensamt paper – det ena befruktar det andra.
OS i Tokyo och ännu mer forskning
Med sitt engagemang i SOK är en stor del av Henrik Gustafssons fokus under 2021 vara sommar-OS i Tokyo och att hjälpa Degerfors IF i Allsvenskan.
- Jag har varit med att utveckla ett digitalt prestationspsykologiskt träningsprogram som bygger på mindfulness- och acceptansbaserade metoder, som vi ska prova i skarpt läge för att kunna hjälpa tränare och aktiva, med en efterföljande utvärdering.
Henrik Gustafssons ambition är att också att i framtiden kombinera sitt jobb inom akademin och sin tjänst som professor vid Karlstads universitet med mer praktiskt arbete.
- Min målsättning har aldrig varit att bli professor, men som någon sa – gillar du ditt jobb, desto mer gör du och desto närmare kommer du en sån befattning. Och det är så klart viktigt för ämnet idrottsvetenskap vid Karlstads universitet, så jag känner mitt ansvar. Jag får dessutom möjlighet att forska ytterligare lite mer vilket är väldigt förmånligt och roligt!
Se Henrik Gustafssons forskarprofil.
Henrik Gustafsson installeras vid Akademisk högtid som äger rum 3 december på Karlstads universitet.

