Nationell psykiatrikonferens till Karlstad
2014-04-02Den 28 och 29 april arrangeras en nationell psykiatrikonferens vid Karlstads universitet. Konferensen vänder sig främst till alla som arbetar i kommun och landsting med behandling och stöd till personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionshinder och/eller missbruksproblematik, men även till organisationer samt brukar- och intresseföreningar.
För den som har psykisk ohälsa, en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller någon form av missbruk, krävs ofta såväl behandling som stöd. Och det gäller att de olika funktionerna inom landsting och kommun både samarbetar med varandra och samverkar med de anhöriga. Här krävs kunskap, men också en systematisk metod. Konferensen i april tar upp både behandling och stöd, med utgångspunkt i metoden Resursgrupps-ACT, integrerad psykiatri som arbetar ur ett helhetsperspektiv.
Medverkar gör bland andra Ulf Malm, docent i psykiatri, forskare och en av grundarna till Resursgrupps-ACT, Lennart Lundin författare och leg psykolog, Susanne Bejerot, överläkare, författare och leg terapeut samt Ing-Marie Wieselgren, samordnare på SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Med brukaren i fokus
- Vid Karlstads universitet finns lång erfarenhet av forskning och utbildning inom området vård och stöd. Här startade exempelvis landets första utbildning inom vård- och stödsamordning. Och här finns forskning och numera också en uppdragsutbildning på metodprogrammet Resursgrupps-ACT. Vi är mycket glada att ha Mats Borell som doktorand hos oss i ett forskningsprojekt, som handlar om införandet av Resursgrupps-ACT utifrån respektive huvudmans uppdrag och arbetsområden, berättar professor Arto Hiltunen.
Metoden är utformad så att den som är i behov av behandling och stöd, brukaren, själv ska styra över sin utveckling på väg mot ökad självständighet.
- Brukaren får tillgång till en vård- och stödsamordnare, en ”case manager” samt en resursgrupp som brukaren själv har valt. Här integreras behandling, socialt arbete och stödinsatser och här fattas alla viktiga beslut om olika insatser och planeringen framöver, förklarar Mats Borell, doktorand och ansvarig för psykiatrikonferensen.
Resursgrupps-ACT är en av huvudpunkterna på konferensen i april. Metoden rekommenderas av Socialstyrelsen och betonar samverkan, utifrån brukarens perspektiv och tar även med anhöriga i stödarbetet. Under konferensen fokuserar man på funktionsnedsättningen, snarare än den diagnos eller sjukdom som ligger till grund för stödbehovet.
-Vi vill samla de som jobbar med vård inom landstingen och stöd inom kommunerna, för att öka kunskapen om systematisk samverkan. Här kan vi från universitetets sida vara en mötesarena för ett gemensamt kunskapsutbyte, menar Mats Borell.