Linnaeus-Palme för ökad samverkan
2015-02-18Emil Andersson studerar vanligtvis engelska vid Karlstads universitet. Chen Xinxing och Chen Ke studerar vanligtvis vid Northwestern Polytechnical University, NPU, i Xi'an i Kina. Under höstterminen 2014 bytte de plats med varandra genom ett Linnaeus-Palmeprojekt.
Sedan sex år tillbaka har ämnet engelska vid Karlstads universitet ett Linnaeus-Palmeprojekt tillsammans med NPU. Linnaeus-Palme är ett Sida-finansierat program som ska bidra till samarbete mellan lärosäten i Sverige och i utvecklingsländer, bland annat genom lärar- och studentutbyten.
Emil Andersson är en av studenterna från Karlstads universitet som tillbringat en termin vid NPU.
- Eftersom jag studerade engelska under tiden som möjligheten nämndes, kände jag att det var ett ypperligt tillfälle för mig att förbättra min engelska. Jag ville också uppleva något nytt, vidga mina vyer och växa som person, vilket jag definitivt gjorde.
Skillnad mellan svenska och kinesiska studenter?
NPU är ett högt klassat universitet och studenterna är mycket motiverade inför sina studier. Ofta är studenterna på plats tio minuter före utsatt tid, och det är inte alldeles omöjligt att de även har med sig en kopp te till läraren.
- Jag upplevde de kinesiska studenterna som mycket studieinriktade, säger Emil Andersson. De lägger ned mycket tid på sina studier och väntar med det roliga tills efteråt. Seminarierna var ofta från 8.30 till 12.00. Då var vi i klassrummet en timme, sedan fem till tio minuters paus och sedan var det att sitta i klassrummet igen i en timme. Personligen tyckte jag att det var skönt att rasterna inte var så långa som i Sverige, det gjorde det lättare att behålla fokus.
- En sak som vi svenskar reagerade på var att man en gång varje vecka, minst, skulle göra en Powerpoint-presentation med en muntlig redovisning. Det var inte mycket skriftliga uppgifter, men slutararbetena i varje kurs var en uppsats på fem sidor. Under de muntliga presentationerna hände ofta en sak som för oss svenskar var mycket chockerande. När en kinesisk student höll sin presentation och gjorde något fel, eller hade uppfattat något fel, så började läraren och alla andra studenter att skratta. Jag frågade varför, för jag tror aldrig att det skulle hända i Sverige, de sa att det var för att underlätta för studenten att lära sig nya saker. Mycket konstigt och annorlunda, tycker jag.
Chen Xinxing och Chen Ke är två kinesiska studenter som tillbringat en termin vid Karlstads universitet. De håller med om att studierna skiljer sig åt.
- Undervisningsmetoderna är helt annorlunda i de två länderna. I Kina har vi fler föreläsningar. I Sverige studerade vi ofta på egen hand och skrev sedan uppsatser om vad vi hade lärt oss. I Kina har vi också många uppsatser att skriva, men inte så många som vi haft i Sverige, säger Chen Xinxing.
Karlstad - en miljövänlig och underbefolkad stad
Både Karlstads universitet och Karlstad som stad lovordas av de båda kinesiska studenterna.
- Lärarna här är mycket ansvarsfulla och professionella. Jag har lärt mig mycket varje gång när jag fått kommentarer och synpunkter från lärare. Och jag uppskattar verkligen itslearning som plattform. Där får vi veta vad som händer och vi kan få kontakt med lärare utan problem, säger Chen Xinxing som även tycker att Karlstad är en miljövänlig stad.
- På sommaren kan vi njuta av sol och blå himmel, på hösten är det vackra fallna löv och på vintern gör snö Karlstad ännu vackrare. Dessutom är folk här riktigt trevliga och glada. Jag har sett många människor gå omkring och njuta av sina liv. Det är en stad som gör att man känner sig avslappnad. Jag har också fått många vänner här. Jag har blivit hembjuden till flera och träffat andra svenska ungdomar på bland annat dans- och gitarrkurser.
Chen Ke framhåller också lärarnas professionalitet. Och att staden känns väldigt underbefolkad.
- Lärarna här är riktigt professionella och ansvarsfulla. De är mycket villiga att svara på studenternas frågor och ger massor av värdefulla tips på lärande. Karlstads universitet är ungdomlig och sprudlande. Det finns stora möjligheter till spännande gruppdiskussioner. Här har jag också varit tvungen att tala engelska hela tiden, ingen förstår kinesiska, så min engelska har utvecklats mycket.
- Karlstad är en trevlig och fridfull stad att leva i. Den visar olika landskap i olika årstider. Jämfört med andra städer i Kina är Karlstad underbefolkat, det ger mig en känsla av frid och tröst. Men trots att det är en liten stad finns en välutvecklad infrastruktur. Vardagstakten i Karlstad är inte så snabb, folk här verkar leva ett mysigt liv. Jag har fått många vänner. Vi har bytt erfarenheter och upplevelser och diskuterat politik, ekonomi och kultur. Många kommer jag att ha fortsatt kontakt med.
"Ni kommer att få er livs resa"
Emil Andersson bodde centralt inne i Xi’an i närheten av NPU:s äldre campus.
- Men varje gång vi skulle ha seminarier fick vi ta buss till den nya campuset, det tog mellan 40 och 60 minuter. Det låg väldigt vackert utanför staden, maffiga berg täckte större delen av omgivningen. Hela campuset var fyllt av tusentals kinesiska studenter och man hörde inget annat språk än kinesiska.
Emil Andersson tycker att alla som har möjlighet att åka till Kina ska göra det.
- När vi var där hade vi turen att vara där samtidigt som tio stycken amerikanska studenter. Vi fick prata engelska varje dag, det var optimalt för oss som ville utveckla vår engelska. Jag fick veta att de amerikanska programmet kommer att fortsätta i Xi’an, så för framtida resenärer finns det en mycket stor chans att de också kommer att träffa amerikanare och få prata engelska hela tiden och utvecklas extremt mycket.
- Jag passade även på att resa inne i Kina. Det kan jag rekommendera. Det finns så mycket att uppleva och extrem vacker natur. Det enda jag har att säga till studenter som får chansen är: Ta den. Ni kommer att få er livs resa.
Läs mer
För läsåret 2014/2015 finns åtta pågående Linnaeus-Palmeprojekt vid Karlstads universitet. De lärare och studenter som vill undersöka möjligheterna till utbyte inom Linnaeus-Palme kan ta kontakt med sitt ämnesområde eller med någon vid International Office.
Läs mer om Linnaeus-Palme på Universitets- och högskolerådets, UHR:s, webbplats.
- Det var väldigt lugnt och stillsamt, jag trivdes, säger Emil Andersson.
- Det var väldigt lugnt och stillsamt, jag trivdes, säger Emil Andersson.