Kulturvetarstudent med sikte på Sydafrika
2017-03-14Anki Yafele, läser på Kulturvetarprogrammet och är en av de studenter som i november beviljades Minor Field Studies-stipendium, MFS. Snart bär det av till Sydafrika, där hon ska undersöka en organisation som erbjuder musikutbildning för barn och unga i en av landets många townships.
I många kåkstäder i Sydafrika erbjuder inte skolorna kreativa eller skapande ämnen och kulturskolor finns inte på samma sätt som i till exempel Sverige. Det vill organisationen Arkwork for Art NPS ändra på genom musikprojektet AMP!, Access Music Project. Genom projektet erbjuds barn och unga i Grahamstown en musikutbildning.
- Många barn och unga inte har möjlighet att ta del av musikundervisning. Då blir det också svårt att ens tänka tanken att musik och kultur kan vara ett sätt att försörja sig på. Grahamstown har bra möjligheter till utbildning, men som överallt i Sydafrika spelar din bakgrund stor roll. Resurserna är fortfarande ojämnt fördelade och många kommunala skolor har stora problem, säger Anki Yefele, som läser sista året på kulturvetarprogrammet.
För att samla material till sin uppsats i vår, reser hon inom kort till Grahamstown. Hon kommer att undersöka hur Access Music Project fungerar, hur de lever upp till sina mål och även följa upp den första kullen elever och se vad de har gjort efter sin examination.
Access Music Project drivs av goda vänner till Anki Yafele. De har stegvis byggt upp en verksamhet i ett township i Grahamstown, vilket har öppnat upp för många svarta barn och unga att få en musikutbildning. Syftet är också att höja värdet kring musik. Programmet är femårigt och för närvarande har man 40-50 barn i programverksamheten samt 100 barn i Foundatuin Programme ("primary schools learners"). Att följa och studera projektet samtidigt som man är kompis med de ansvariga är något som Anki Yafele har funderat över.
Kultur i fokus
- Jag kommer att ha ett kvalitativt fokus med djupintervjuer och observationer med lärare, elever och projektägare. Utöver att rollen som undersökare och iakttagare, kommer jag nog att hjälpa till praktiskt också. Men det gäller att hålla isär rollerna. Skulle det bli problem, så får jag lösa det då. Att vara med och bidra på olika sätt är viktigt för mig. I och med att jag tidigare arbetat med fältstudier och varit i Sydafrika, så har jag ett bra kontaktnätverk, till exempel i Johannesburg och Kapstaden. Där finns andra, liknande musikprojekt, om något inte skulle fungera i Grahamstown.
Minor Field Studies, MFS är ett Sida-finansierat stipendium och avsett för studenter som vill skriva sitt examensarbete eller motsvarande inom ett ämne som har anknytning till något av världens utvecklingsländer.
- Som kulturvetare är min utgångspunkt kultur. Men jag kommer även att fånga upp bredare perspektiv på utbildning, politik och samhälle, vilket är krav från Sida. För Sidas räkning skriver man som stipendiat även en reseberättelse som man postar på deras webb, berättar Anki Yafele.
Familjeband och vänner
Sydafrika och Grahamstown är inte nya möten för Anki Yafele. Hon studerade vid Rhodes University i Grahamstown, östra Kapprovinsen, för 15 år sedan och träffade då sin blivande man. Här finns både släkt och vänner och treåriga dottern Zolani följer med för att knyta an till sin sydafrikanska familj.
- Vi kommer att vara i Sydafrika i nästan två månader och i juni ska uppsatsen vara klar. Mitt mål är att kunna ge något användbart tillbaka till projektet, inte bara en spegling av hur det är. Det vore också kul om det kunde utvecklas någon form av utbyte med Karlstads universitet, vi får se, säger Anki Yafele.