Karlstadsforskare på bok- och bibliotek
2014-09-17Bok - och biblioteksmässan i Göteborg lockar årligen tusentals besökare. Den beskrivs med sina 3000 programpunkter som det största kulturevenemanget i Sverige och Norden. Omkring 2000 författare och föreläsare, däribland Desmond Tutu och dottern Mpho Tutu, väntas till Göteborg den 25-28 september, som är den 30:e mässan i ordningen. Bland föreläsarna finns även två forskare från Karlstads universitet: Liselotte Englund, riskhantering, samt Tobias Otterbring, CTF, Centrum för tjänsteforskning.
Under rubriken Forskartorget samlas en rad spännande ämnen och föreläsare. Universitet och högskolor finns förstås på plats, men även Vetenskapsrådet, Riksbankens Jubileumsfond, litteratursällskap och förlag. Bland föreläsarna finns två forskare från Karlstads universitet: Liselotte Englund och Tobias Otterbring.
Estoniakatastrofen - 20 år senare
Liselotte Englund forskar inom journalistik och kommunikation och är lektor vid ämnet riskhantering. Hon kommer att berätta om en retrospektiv studie om hur överlevande från Estonia-katastrofen upplevde mötet med medier i samband med sin räddning och hur de såg på exponeringen i press, radio och TV. Erfarenheterna från Estoniarapporteringen bidrog till många lärdomar om katastrofjournalistikens konsekvenser. Liselotte Englund kommer även att beröra överlevandes erfarenheter från några andra händelser.
- Jag ser populärvetenskaplig kommunikation både som en möjlighet och en skyldighet. Just på Bok- och biblioteksmässan tycker jag att det är viktigt att Karlstads universitet är representerat som lärosäte. Det är ett ansvar jag och Tobias har att förvalta väl! Vi representerar inte bara oss själva utan också universitetet och forskarkollegiet, säger Liselotte Englund och fortsätter:
- Det är också en möjlighet att väcka intresse för mitt forskningsområde om medierapportering vid katastrofer och traumatiska händelser. Föredraget på bokmässan är utmanande på flera sätt: det är en bred och brokig åhörarskara och ett kort föredrag på en kvart. Det krävs en del för att fånga uppmärksamheten och få folk att stanna till. Jag försöker jobba lite med dramaturgin i presentationen, som samtidigt måste göras värdig med tanke på det svåra ämnet. Jag föreläser ofta om min forskning, men vill göra nåt extra och förbereder mig därför noga. Nu håller jag som bäst på att välja ut medieklipp från radio och TV som jag vill använda.
Psykologin bakom köpvalen
Tobias Otterbring är doktorand i psykologi och forskar vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, om konsumentpsykologi. Hans forskning handlar bland annat om sinnesmarknadsföring, konsumenters beslutsfattande, socialpsykologi och evolutionspsykologi. På Bok- och biblioteksmässan har hans föredrag rubriken "Alfahannen - om Darwin och skrytkonsumtion". Han ger svar på frågor som varför män dreglar som Pavlovs hundar vid åsynen av vackra kvinnor i samband med att de tittar på sportbilar - och hur det kan komma sig att män får ett fullständigt barockt behov av att köpa bokhyllor på Ikea när de välkomnats vid entrén av en atletisk, muskulös man.
- Jag tycker Bok- och biblioteksmässan är en bra arena och det är alltid roligt och utmanande att kommunicera sin forskning populärvetenskapligt. Publiken är säkerligen som en påse lösviktsgodis: god och blandad! Jag förbereder mig just nu genom att nörda ner mig i roliga och underhållande forskningsstudier, säger Tobias Otterbring.
Se hela programmet för forskartorget på Bok- och bibliotekmässans webbplats