Kan rebeller förändra samhället?
2013-04-04Vad har svenska revolutionärer, ett amerikanskt geni och pedofil och en australiensisk hacker gemensamt? De förenas på en punkt - de gör uppror mot den värld de kommer ifrån. Och de försöker både bygga upp och riva ned, utplåna och förbättra.
Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist, gästprofessor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet, skildrar dessa rebeller i film och radio. Karlstads universitet bjuder den 9 april in till seminariet "Rebell, terrorist eller sanningssägare" med möjlighet att ta del av hans dokumentärer.
- Jag tror jag känner igen mig själv i många rebeller och upprorsmakare, säger Bosse Lindquist. Inte så att jag nödvändigtvis delar deras åsikter och mål - oavsett om de är kommunister eller kapitalister, genier eller sexualbrottslingar. Men i den grundläggande driften att ifrågasätta samhälle och medmänniskor ligger något livsviktigt. Att inte bara acceptera dogmer, trender, myter, "sanningar", det vedertagna och etablerade är en mänsklig drift med enormt överlevnadsvärde. Både för individen och för samhället i stort.
Med tillfälle för diskussion och reflektion
Seminariet är öppet för alla med intresse för ämnet. Dagen innehåller radioprogrammet Rebellerna (1997) och filmerna Wikirebels (2011) och Geniet och pojkarna (2009). Det kommer också att ges tillfälle för diskussion och reflektion kring dokumentärerna och kring olika frågeställningar. Förändrar rebeller samhället? Är de revolutionärer på djupet? Hur mycket av resultaten är av ondo eller av godo? Vad har radiomediet respektive tv-mediet för styrkor och begränsningar? Medverkar dokumentären också till att förändra samhället?
Medverkande och moderatorer är Patrik Sjöberg, docent i filmvetenskap, Lasse Högberg, adjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap, Jenny Jansdotter, filmare och doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap, Bosse Lindquist, journalist, dokumentärfilmare och gästprofessor vid Karlstads universitet.
Bosse Lindquist har regisserat en rad dokumentärfilmer för radio och tv under snart 25 år och är idag producent vid SVT Dokumentär. Flera av hans filmer har belönats med priser som till exempel Ikarospriset och föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden.
Seminariet är finansierat av Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning.
Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt. Frukost, lunch och fika ingår. Senaste anmälningsdag är måndag 8 april.