Jenny provade på att vara forskare under praktiken
2017-11-28En möjlighet att få se mer av vad forskarvärlden har att erbjuda – så tänkte Jenny Westling när hon valde att prova på akademisk praktik under sina studier inom religionsvetenskap.
Jenny Westling hade aldrig tänkt att hon skulle bli forskare när hon började sina studier inom religionsvetenskap. Men när möjligheten om en akademisk praktik - och chansen att prova på att arbeta i en forskarmiljö för några veckor – dök upp valde hon att ta den.
- Det var väldigt spännande att få en inblick i hur det fungerar att arbeta med allt det som hör forskningen till, säger Jenny.
Om mat, religion och kultur
Utifrån de forskningsprojekt inom religion som just då pågick fick hon välja ett som hon ville hjälpa till med. Jenny valde Katarina Planks projekt Andlig spis i Värmland – mat, religion och mångkultur.
- Det kändes intressant eftersom det berörde en metodik jag inte använt förut. Därför var det ett bra sätt att lära nytt.
Katarina Planks projekt handlar om religion och integration, med fokus på mat. Jenny, som har siktet inställt på att bli präst, valde att undersöka nattvarden i olika kyrkosamfund, med materialitetsperspektiv – hur det heliga i nattvarden skapas, med hjälp av kropp och handlingar.
-Vi tittade bland annat på hur människor beställer brödet och vinet, vad de gör med resterna, om det finns några regler för vilka som får hantera vinet och brödet, och så vidare.
Akademisk praktik som gav mersmak
Katarina Plank är även den som ligger bakom idén till den akademiska praktiken för religionsstuderande.
- Vi skulle hitta en kurs för de fristående religionsstudenterna som de kan gå under tiden som lärarstudenterna är ute på sin VFU. Vi skapade momentet eftersom vi ansåg att de fristående också har en fördel av att få gå ut och göra någon form av praktik, säger hon.
Hon berättar att praktiken syftar till att tillämpa religionsvetenskapliga teoretiska perspektiv på frågor som har samhällsrelevans och är verksamhetsnära, samt att utifrån erfarenheterna som praktiken ger även kunna identifiera och formulera religionsvetenskapliga problemställningar.
- Tanken är därmed att studenten har möjlighet att göra en loop mellan teori och praktik, och att erfarenheterna från praktiskt arbete ska kunna föras upp igen till en teoretisk nivå, säger hon och tillägger;
- Studenterna har även möjlighet att göra praktiken på en arbetsplats, så det är ingen nödvändighet att de gör den på universitetet. Men det var väldigt roligt att Jenny ville göra det, och att hon ville ingå i det forskningsprojekt som jag har.
Under den månadslånga praktiken fick Jenny göra fältobservationer och intervjuer som hon sedan transkriberade och sammanställde.
- Sedan ville vi ju också att praktiken skulle mynna ut i någon form av slutprodukt, så vi bestämde att jag skulle göra en akademisk affisch.
Tiden som akademisk praktikant var mycket givande, säger Jenny.
- Det var en hel del jobb. Men det gav också mycket att se hur Katarina Plank jobbar som forskare och hur det går till att driva ett forskningsprojekt framåt. Jag tror också att praktik kan vara bra för studentens nätverkande i de miljöerna. Man umgås med forskare i lunchrummet och är med på aktiviteter som anordnas av institutionen vilket gör det möjligt att träffa andra i samma bransch.
Jenny är övertygad om att hon kommer att få nytta av praktiken i sina fortsatta studier på flera sätt.
- Dels var det bra för att testa sig fram hur man gör bra observationer och intervjuer. Det spelar ingen roll hur många böcker du läser, det är först när du provar som du ser vad som fungerar och inte fungerar. Det andra är att jag har hittat ett ämnesområde som jag kan fördjupa mig i. Jag kan dessutom använda min kunskap till min C-uppsats som jag precis har börjat skriva.
Hon skulle varmt rekommendera akademisk praktik till andra studenter.
- Verkligen! Är du vetgirig och hyfsat självgående så tycker jag absolut att man ska ta chansen. Det finns ju en hel värld här på universitetet, som man knappt känner till, och då är det klokt att ta del av den när man ändå är här. Egentligen ingår det en magisterexamen i min utbildning, men nu funderar jag på att ta en master istället. Då kan jag fortsätta på forskningsspåret senare.
Jenny Westling studerar fristående kurser inom religionsvetenskap och ska fortsätta studera till präst i Uppsala.