Jämställdhet genom Virtual Reality
2017-03-07Kan man skapa ett mer jämställt arbetsliv genom ny digital teknik? Den frågan försöker projektet Utsatt att svara på genom att ta beprövade metoder från verkligheten in i den virtuella verkligheten - Virtual Reality. Projektet är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstad Innovation Park, RISE Service Labs samt företagen Cojn Balansa och Sticky Beat.
Projektet Utsatt syftar till att producera prototyper där jämställdhetsmetodik möter en virtuell verklighet. Tanken är att kunna använda forskning om jämställdhet och psykosociala frågor på ett sätt som kan tillämpas i utbildningssyfte.
- Det finns idag ett uppdrag och en vilja hos de flesta organisationer i både näringsliv, offentlig sektor och akademi att skapa ett mer genuint och förankrat jämställdhetstänk inom verksamheten. Detta är inte bara ett uppdrag hos enskilda organisationer utan resultatet av en bred politiskt vilja och en vilja i samhället, säger Cecilia Nahnfeldt från Cojn Balansa, tillika forskningschef vid Svenska Kyrkan.
Cecilia Nahnfeldt var tidigare forskare vid Karlstads universitet, där hon arbetade med den forskning som ligger till grund för metoderna som ska digitaliseras. Idén har utvecklats tillsammans med Linda Ryan Bengtsson, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstads universitet.
- Idén till projektet har funnits en längre tid, men det var först nu som alla bitar föll på plats. Det är inte bara en fråga om att använda en ny teknik för teknikens skull, utan hur vi använder digitala verktyg för att faktiskt göra en skillnad – både på arbetsplatser och i samhället, säger Linda Ryan Bengtson.
Projektet finansieras av Vinnova och kommer att pågå under våren 2017. I höst är förhoppningen att projektet kunna visa upp tre fungerande VR-prototyper i samband med Empatimaskinsforum på Karlstad Innovation Park. Projektet är en del av det konceptuella datalabbet xKRP i Karlstad och ingår i VR-satsningen "The Great Journey".