Ikeas resa mot hållbarhet på Sustainability Day
2019-12-09Årets Sustainability Day på Handelshögskolan handlade mycket om att ta sig från prat till fart. Att planer och prat ska bli handling och fart, eftersom kunskap är inget värd utan förmågan att kunna använda den. Ett exempel är Ikea, som testar olika lösningar för att alla sina produkter från bokhyllan Billy till restaurangens sallad ska ge så lite klimatavtryck som möjligt och ingå i ett kretsloppstänkande.
Det var den fjärde Sustainability Day i ordningen som Handelshögskolan arrangerade. Samuel Petros Sebhatu, lektor i företagsekonomi och forskare på CTF - Centrum för tjänsteforskning, var projektledare för dagen. Han har länge arbetat med hållbarhetsfrågor och leder Handelshögskolans arbete med PRME - Principles for Responsible Management Education. Och det blev en stark inledning på evenemanget med en film från Greta Thunbergs känsloladdade tal i FN, som underströk vikten av att agera.
- I Handelshögskolans strategiarbete har vi stakat ut riktningen att vi utbildar studenterna för att agera ansvarsfullt i sitt kommande yrkesliv. Det handlar både om att få med sig kunskap, men också att agera och påverka. Jag är stolt över att Sustainability Day har blivit en tradition och en mötesplats för studenter, näringsliv och lärare, sa Martin Grimberg Löfgren, prefekt på Handelshögskolan
Laga, återanvända och producera smartare
Programmet innehöll såväl internationella utblickar som konkreta exempel. Daniel Haltia, Circular Business Designer, Anny Edenvik, Customer relations och Julia Bergman, Recovery Co-worker, samtliga från delar av Ikea, berättade om möbeljättens arbete för en cirkulär och hållbar verksamhet.
- Ikea är, som alla, både en del av problemet och en del av lösningen. Vi är optimistiska och tror att vi kan bidra med förändring. Vi vill ta en ledande roll och samarbeta med andra i arbetet med en hållbar utveckling - från "mass consumption till mass circularity". Det handlar också om social hållbarhet, där vi i Sverige bland annat samarbetar med Svenska kyrkan för att stötta ekonomiskt utsatta familjer, berättade Daniel Haltia.
Kollegan Julia Bergman arbetar på varuhuset i Karlstad på ett konkret sätt med hållbarhet och återanvändning:
- Det handlar konkret om att till exempel laga saker som går sönder i varuhuset, att produkter ska gå att återvinna helt eller helst vara till hundra procent producerade av återvunnet material.
Föreläsare under Sustainability Day var även Marie Stenseke, prodekan för Handelshögskolan i Göteborg och en av två ordföranden i den internationella tvärvetenskapliga expertpanelen Intergovernmental Platform on Biodiversity & Ecosystem Services (IPBES) och Marie-Therese Christiansson, proprefekt för Handelshögskolan vid Karlstads universitet tillsammans med studenten Salman Yousaf - Grocer. Eftermiddagen avrundandes med ett panelsamtal med Malin Lindquist Skogar, chef för hållbarhetsenheten vid Konsumentverket, Maria Hollander, vd för The Paper Province samt Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet och Bo Edvardsson, professor vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, vid Karlstads universitet.
Koppling till globala målen
Sustainability Day ingår i kursen Hållbara affärer och ledarskap på avancerad nivå, men är öppen för alla som är intresserade av hållbarhetsfrågor. Evenemanget arrangeras första måndagen i december varje år och är på engelska.
Sustainability Day är en del i arbetet inom ramen för PRME. Handelshögskolan är medlem i PRME:s "The Nordic Chapter" tillsammans med bland andra Copenhagen School of Business. Handelshögskolans första lägesrapport till PRME skickades in i april i år. Arbetet grundar sig på FN:s Globala mål och Agenda 2030 och är även en del i kvalitetsutvecklingen inom arbetet för en AACSB-ackreditering. På Sustainability Day 2018 bidrog deltagarna till att välja ut fyra av de 17 globala målen som Handelshögskolan fokuserar extra på under kommande två år: nr 4 Quality education, nr 5 Gender equality, nr 12 Responsible consumption and production och nr 13 Climate action.