Hur kan vi minska mäns våld mot närstående?
2018-11-23Mäns våld mot kvinnor och barn samt hedersrelaterat våld är ett brott mot mänskliga rättigheter och utgör ett hot mot den globala folkhälsan. Konsekvenserna är både omfattande och kostsamma. I Sverige genomförs just nu en stor socialpolitisk reform med fokus på avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Internationella dagen mot våld mot kvinnor, 25 november, sätter ytterligare fokus på frågan.
Internationella dagen mot våld mot kvinnor instiftades 1999 av FN:s generalförsamling som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. I Sverige utgår reformeringsarbetet från konventioner som gäller mänskliga rättigheter riktade mot barn- och kvinnofrid som Sverige och många andra länder förbundit sig att följa.
Tillägg i högskoleförordningen
För att stödja myndigheters arbete kring relationsvåld samt prostitution och människohandel har regeringen under de senaste tio åren genomfört ett tjugotal nya lagstiftningsändringar. Här ingår också regeringens jämställdhetsreform som ska göra det möjligt att skapa en fungerande välfärd där kvinnor och män tilldelas samma makt att forma både samhället och sina egna liv. För att ytterligare skapa erkännande och kraft i myndigheternas arbete har regeringen beslutat om tillägg i högskoleförordningen som gäller från och med 1 juli 2018. Tillägget innebär att mäns våld mot kvinnor och våld mot barn ska ingå i utbildnings- och kursplaner på högre nivå och examineras.
Området ingår också som en del i lärosätens arbete med jämställdhetsintegrering.
Satsning på universitetet
Helén Olsson, lektor i socialt arbete, är nyanställd på socionomprogrammet vid Karlstads Universitet. Hon berättar att socionomutbildningen gör en stor satsning när det gäller undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Maria Scheffer Lindgren, lektor i socialt arbete har utvecklat en gedigen kurs som innehåller de allra viktigaste kunskaperna när det gäller att uppmärksamma och synliggöra våld och våldsutsatthet. Man har också inom ämnet socialt arbete en upparbetad samverkan med flera olika yrkesprofessioner som ansvarar för arbetet med våld och våldsutsatthet.
- Karlstads universitet, som ju också har en hög ambitionsnivå då det gäller jämställdhetsintegrering, kan verkligen profilera sig som ett lärosäte som har de möjligheter som krävs för att bidra med kunskapsutveckling inom det här området, säger Helén Olsson.