Humanit får ny föreståndare
2013-07-03Caroline Wamala - så heter Humanits nya föreståndare från och med 22 augusti. Hennes forskningsområde är genus och teknik.
Caroline Wamala disputerade i arbetsvetenskap inom området genus och teknik vid Luleå tekniska universitet för tre år sedan. En lång resa för någon som är född i Uganda och uppvuxen i Botswana, Swaziland och Sydafrika. Den började med en annons om en masterutbildning inom "Science, technology and society" vid Linköpings universitet. Under studierna valde hon att specialisera sig inom genus och teknik. Hon har även en bakgrund inom IT-branschen och har bland annat undervisat kvinnor om IT-applikationer inom en frivilligorganisation.
Här vid Karlstads universitet har hon en postdoktorstjänst i genustvetenskap. Och i slutet av augusti tar hon över stafettpinnen för Humanit, efter Jakob Svensson.
- Det är en stor utmaning. Det känns bra samtidigt som jag är jättenervös - och väldigt glad! säger Caroline Wamala. Första gången jag hörde talas om Humanit tyckte jag det lät väldigt intressant - ett forskningscentrum som fokuserar på relationen mellan människa och IT. Jag gillar bredden inom Humanit, där alla forskare bidrar med sin del och där min forskning inom genus och IT också tillför nya perspektiv.
Teknikanvändning och genus
Genus, kultur, samhälle, mobilitet, levnadsvillkor - hur påverkas allt detta av IT? Hur påverkas individen och samhället? Hur kan IT användas i utvecklingsländer för att övervinna svårigheter? Carolines avhandling "Does IT count?: complexities between access to and use of information technologies among Uganda's farmers" berörde flera av dessa aspekter och Caroline har fortsatt att forska inom genus och IT. Hon ägnar sommaren bland annat åt att skriva vetenskapliga artiklar med fokus på mobiltelefonen.
- Mobiltelefonen har kommit att bli så mycket mer än vad som var tänkt från början- något att ha med sig för att ringa i. I min forskning anlägger jag ett genusperspektiv på hur mobiltelefonen används i det vardagliga livet för att lösa olika utmaningar på den afrikanska landsbygden. Om det till exempel är dålig mobiltäckning är det vanligt att klättra upp i ett träd för att få signal. Men det är inte något som kvinnor gör på grund av kultur och tradition. Så männen får makten över mobilen. Genus har betydelse - definitivt.
Konferens i Senegal på gång
Som föreståndare för Humanit kommer Caroline bland annat att verka för ett tydligare genusperspektiv. Men hon vill även se ett större utbyte mellan Humanit-forskarna och att detta ska bli synligt i den vetenskapliga produktionen. En av de första uppgifterna blir dock att ro iland en internationell konferens i april nästa år tillsammans med Cheikh Anta Diop University, i Dakar, Senegal. Då går M4D2014 av stapeln och Karlstads universitet är med och arrangerar för fjärde gången.