Höstmöte för forskarskolan Vipp
2016-10-11ASKO Appliences AB i Lidköping var värd för Vipp forskarskolas höstmöte, där doktorander och handledare träffades för två stimulerande dagar. Vipp forskarskola, som startade 2011, har idag 16 doktorander vilka forskar inom projekt som rör processer, energi, miljö och tjänsteutveckling inom några av Sveriges betydande basindustrier.
Höstmötet inleddes med en workshop för doktoranderna. Temat var nätverkande och Patrik Bångerius och Eamonn McCallion från Grants and Innovation Office på Karlstads universitet höll i workshopen.
- Potentialen inom VIPP för nätverkande är stor, men jag tror inte vi doktorander helt har insett möjligheterna, säger Caroline Wilke, doktorand i kemiteknik. Workshopen gav oss tillfälle att fundera över detta och förhoppningsvis kan vi hädanefter dra mer nytta av vår tvärvetenskapliga bredd inom Vipp.
Forskningspresentationer och studiebesök
Höstmötets dag två innehöll en rad presentationer av doktorandernas pågående arbeten. Deltagarna fick även en presentation av värdföretaget ASKO Appliences AB, samt en rundvisning i deras laboratoriemiljö. En guidad visning av Rörstrands porslinsmuseum fanns också med på programmet.
- Vipp forskarskola har nu verkat i cirka fem år och vi börjar se resultat i form av allt fler färdiga avhandlingar, säger Lars Järnström, professor i kemiteknik på Karlstads universitet. Modellen som vi använder med industridoktorander och ett aktivt näringslivsengagemang har resulterat i verklig samproduktion inom forskningen vilket är syftet med forskarskolan. Forskarskolan ingår i en satsning på företagsforskarskolor som finansieras av KK-Stiftelsen och deltagande företag.
Samproduktion mellan industri och akademi
Vipp står för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter och är en unik satsning i det svenska utbildningslandskapet som ska stärka universitetets forskningsmiljöer och kompetensutveckla näringslivet.
Vipp forskarskola är ett samarbete mellan ämnena kemiteknik, kemi, miljö- och energisystem, fysik, maskin- och materialteknik samt CTF, Centrum för tjänsteforskning, på Karlstads universitet och ett flertal företag inom främst skogsindustrin i Sverige och Finland. Projektet finansieras av de deltagande företagen, KK-stiftelsen och Karlstads universitet.