Hallå där Rickard Nilsson, doktorand i engelsk språkvetenskap!
2025-02-11Du befinner dig just nu vid UC Berkeley i Kalifornien. Vad gör du där?
– Tack vare Fulbright, ett utbytesprogram finansierat av USA:s utrikesdepartement, Jane och Dan Olssons stiftelse samt Sixten Gemzéus stiftelse, har jag fått möjligheten att tillbringa ett år här och samarbeta med forskare vid institutionen för lingvistik. Jag kom hit hösten 2024 och stannar till juli 2025. En av anledningarna till att jag valde Berkeley är den stora andelen spansk- och engelsktalande här samt att många ledande experter inom mitt område finns här.
Mitt mål är att genomföra en viktig del av mitt doktorandprojekt, auskultera kurser och etablera ett akademiskt nätverk. Just nu deltar jag i en kurs om metaforer, en spännande och central aspekt av kognitiv språkvetenskap. Under våren fortsätter jag mina diskussioner med forskare som Dan Slobin och Leonard Talmy – en fantastisk möjlighet eftersom de är några av de främsta forskarna inom mitt fält. Ett annat mål är att presentera mina forskningsresultat vid en konferens i sommar.
Kan du berätta om ditt avhandlingsarbete?
– Mitt forskningsområde är semantisk typologi inom språkvetenskap. Jag studerar likheter och skillnader mellan språk och hur dessa påverkar talarna. Just nu studerar jag hur infödda talare av engelska, spanska och svenska ”ramar in” rörelsebeskrivningar och vilka konsekvenser detta har för deras tänkande.
Vad hoppas du att din forskning ska bidra med?
– Forskning inom semantisk typologi är viktigt av flera skäl. Alla språk beskriver vår omvärld på unika sätt att, med olika styrkor och svagheter. Genom att kartlägga hur talare använder sina språkliga resurser kan vi bättre förestå hur språk formar vår uppfattning av världen och hur vi interagerar med omvärlden.
Eftersom språk påverkar tankemönster ser jag semantisk typologi som ett viktigt forskningsområde för att öka förståelsen och bygga broar mellan människor. Vi lever i en osäker värld där missförstånd kan få stora konsekvenser. Fulbright-programmet syftar till att stärka den ömsesidiga förståelsen mellan människor i USA och andra länder genom akademiskt utbyte. Med tanke på dagens läge i USA jobbar jag hårt med att bidra till dessa mål.
Hur har din vistelse varit hittills? Har du hunnit utforska den lokala kulturen?
– Jag trivs mycket bra och har lärt känna flera doktorander och professorer som jag jobbar med dagligen. Fulbright anordnar kontinuerligt evenemang och träffar, så det blir aldrig tråkigt.
Berkeley är en mysig stad med en välkomnande och vänlig atmosfär. Det finns många fina promenadstråk, och jag har fått möjlighet att prova ny mat och ta del av nya kulturella upplevelser. Staden är lugn och vacker, samtidigt som San Fransisco ligger 30 minuter bort med tunnelbanan för den som vill ha mer stadsliv. Vädret är nästa alltid vackert, vilket gör livet lättare.
Har du stött på några utmaningar?
– En utmaning har varit att anpassa mig till en akademisk kultur som skiljer sig från den svenska. Här finns en starkare tävlingskultur, där prestige och studiekostnader spelar en större roll. I början var det ovant, men jag har lärt mig att navigera hur det fungerar här. Inom språkvetenskapen finns det även olika forskningsperspektiv på institutionen som ibland krockar, vilket leder till intressanta diskussioner.



