Hallå där Pilar Álvarez...
2015-10-28... lektor i spanska och internationellt kontaktansvarig på Institutionen för språk, litteratur och interkultur. Du är nyligen hemkommen från ett besök i Sydamerika. Vad gjorde du där?
- Jag deltog i ett stort kontaktseminarium som i Sverige anordnats av Universitets- och högskolerådet (UHR). Hela 15 svenska lärosäten och institutioner deltog, och totalt var det 34 representanter från Sverige, Danmark, Finland och Island som var med. Vi besökte både statliga och privata universitet och institut i Colombia och Peru. Syftet var att etablera kontakt med dessa för eventuella framtida samarbeten.
- Jag besökte fyra universitet i Colombia: Universidad de Norte, Universidad Nacional, Universidad de los Andes och Universidad de Antioquia. Vi besökte vidare Universidad de Lima i Peru, där lärosäten från flera andra peruanska städer deltog. Vi etablerade även kontakt med lärosäten i Panama och Ecuador.
- I Lima besöktes seminariet av kronprinsessparet, och kronprinsessan höll ett tal i vilket hon påminde om utbildningens möjligheter som en strategi för att alla, oavsett ekonomiska förutsättningar, ska kunna bli och trivas som världsmedborgare.
Hur ser man på nordisk och svensk högre utbildning i Colombia och Peru?
- Vi har generellt sett ett gott rykte, men det är viktigt att se det här som en win-win-situation. De har ett försprång på vissa områden i utbildningen och där har vi en hel del att lära. Studenterna på de statliga universiteten i Sydamerika är oerhört mycket engagerade i den politiska verkligheten. Det orsakar å andra sidan en viss instabilitet i studiernas tempo. Dock måste man säga att motivation, viljan att utbilda sig, läsa vidare bli något och någon för landet och samhället är beundransvärt. Jag var imponerad av det intresse jag såg från en del professorer och forskarledare att deras studenter och researchers skulle få möjligheten att breda ut sina kunskaper utomlands. Där finns verkligen en viktig investering för Sverige på kort och långt sikt, enligt min personliga åsikt.
- Om man tittar på Karlstads universitet specifikt går det att hitta ganska stora likheter hos flera av de universitet vi besökte. Bland annat profilerar de sig som regionala universitet, och har nära kontakt med det regionala näringslivet och det offentliga. Det sker mycket studentsamverkan, och studenter deltar i många olika projekt utanför universiteten. Limas universitet har dessutom direktkontakt mellan sig och regeringen, som använder studenter för att göra research och hitta svar på olika frågor. Jag kan lova att studenterna är på hugget då!
Vad har du tagit med dig hem?
- Det var ett mycket bra program på hela resan, och eftersom det var ett brett deltagande med inte bara akademisk personal utan även representanter för näringslivet, skapades det mycket kontakter både för utbildning och handel. Sydamerika och exempelvis Colombia har av olika skäl varit lite förbisett i sådana här sammanhang, och nu är tanken att det ska bli ändring på det. I och med det nära förestående fredsavtalet mellan FARC-gerillan och regeringen kan det komma att öppna upp Colombia ytterligare.
Vad händer nu?
- Nu håller jag på att sammanställa alla de kontaktytor jag öppnat och ska föra ut dessa till berörda institutioner. Nu representerade jag visserligen Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap, men det finns en hel del kontakter som kommer att intressera Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap också. Vi har chansen att göra Karlstads universitet till en stark samarbetspartner i Sydamerika, och det är jätteviktigt att vi nu vårdar och utvecklar våra kontakter.
Kan det här leda till nya utbytesmöjligheter?
- Det är lite för tidigt att säga, men förhoppningen finns, både hos oss och hos dem. Några kontakter vi har gjort är väldigt intresserade av att bjuda in lärare, studenter och administrativ personal - inte minst på Advertising Communication Department at Colegiatura Colombiana in Medellín, där man önskar ha ett utbyte inom media- och kommunikationsvetenskap.