Hallå där, Peter Wikström och Erica Sandlund, forskare i engelska...
2020-09-01... ni ska delta i en temadag med titeln ”Sanning, lögn och språk” den 8 september, en dag som projektet Värmland läser bjuder in till. Berätta mer. Varför är ni med?
- Vi är inbjudna för att berätta om vårt projekt om offentliga ursäkter i kölvattnet av MeToo-rörelsen. Under #MeToo gjorde flera offentliga personer uttalanden efter att ha anklagats för sexuella trakasserier eller övergrepp. Uttalandena har ofta tagits emot av allmänheten som otillräckliga eller oärliga försök att be om ursäkt, en sorts icke-ursäkter, säger Peter Wikström.
- Syftet med vår studie är att genom olika fallstudier belysa hur språk och politik hänger samman i en tid när både politiska normer och språkliga uttryck förändras och omförhandlas i mediala sammanhang. Vi tittar på olika plattformar, till exempel prat i radio eller på TV, skriftligt på Twitter och Facebook, eller i kommentarsfält vid artiklar, förklarar Erica Sandlund.
På temadagen kommer samhälleliga aspekter på språket tas upp, till exempel vad som är sant och falskt och att det idag är viktigare än någonsin att vara källkritisk, medveten och att kunna genomskåda budskap. Hur tänker ni kring det?
- Det är ett snårigt område, eftersom att det är moraliskt laddat och det finns olika politiska intressen. Det är lätt att säga att vi måste stå upp för sanningen, men det blir svårt när bägge sidor i en polariserad debatt tror sig göra just detta. Både Trumps motståndare och hans supporters menar att de själva står emot fake news, exempelvis. Detta är polariseringens problem – vi lever i skilda världar. I vårt projekt när det gäller offentliga ursäkter ser vi å ena sidan hur den mottagande publiken i sociala medier agerar som kritiska läsare som ifrågasätter och dekonstruerar ursäkterna. Men å andra sidan ser vi också att publiken läser tendentiöst, att de tolkar utifrån sitt eget politiska raster och moraliserar. Är en verklig, sann ursäkt, som godtas av den medierade offentligheten, ens möjlig i en sådan här kontext? Går det att hitta rätt språk? säger Peter.
Bland föreläsarna finns även Åsa Wikforss, filosof och ledamot i Svenska Akademien, Maria Wetterstrand, föreläsare och fd politiker samt Sanna Torén Björling, journalist DN.
”Sanning, lögn och språk” anordnas den 8 september av Region Värmland och föreningen Agera Värmland. Sista anmälningsdag är den 2 september.
Inbjudan finns på regionvarmland.se
På Youtube berättar Erica Sandlund och Peter Wikström mer om forskningsprojektet
Läs mer på kau.se/non-applogies

