Hallå där, Malin Stegmann McCallion, lektor i statsvetenskap...
2014-10-24... du är med i ett internationellt forskningsprojekt om länder som sticker ut. Berätta mer!
- Syftet är att jämföra olika länder, stater, inom två olika regioner. Det är Australien och Japan i den ena, och då deras samarbete inom Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) och Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) samt Storbritannien och Sverige i den andra, europeiska regionen - EU. Dessa länder kan ses som stater som avviker från mönstret i sina respektive regionala sammanhang. Det handlar om synsätt och ekonomi, inrikespolitik, säkerhetspolitik men även om identitet. Dessa länder kan betraktas som utanför och lite motsträviga i sitt deltagande i regionernas samarbeten.
Är Sverige en motvillig internationell spelare?
- Både Sverige och Storbritannien beskrivs som att stå lite utanför, vid sidan av. Men frågan är varför? Här skiljer sig nog svaren åt mellan dessa länder, där Storbritannien har en annan historik. Och Sverige är med lite för att vi ”måste”. Även om opinionen ändrar sig så tar det lång tid. Vi tror även att det är skillnad på attityd vad gäller integration, beroende på om du frågar den politiska eliten eller medborgarna. Frågan som blir intressant är hur andra länder ser på Sverige.
Är det fler länder som deltar i projektet?
- Ja, det började som jämförande studier i Storbritannien och Australien. Nu har studien utvidgats till att även omfatta Sverige, där Karlstads universitet är projektdeltagare, samt Japan. Projektet heter ”Awkward States” och forskningsledare är Philomena Murray, professor vid School of Social and Political Sciences vid University of Melbourne i Australien tillsammans med Professor Alex Warleigh-Lack, vice rektor för School of Social Sciences vid University of Surrey i Storbritannien.
Och nu är Karlstads universitet med?
-Ja, det känns mycket bra och utvecklande. Vi har träffats vid två vetenskapliga konferenser under sommaren och hösten, där vi har presenterat resultat. Nästa steg blir att publicera vetenskapliga artiklar och ansöka om forskningsmedel, så att vi kan vidareutveckla vårt samarbete.Vi har precis hört från Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap,SNES, att vi har fått 20,000 kronor till en workshop som vi kommer att hålla i början av 2015. Med den här workshoppen så börjar vi även en ”nordisk” jämförande studie där Danmark, Finland, Norge och Sverige är i fokus i EU:s integrationsprocess.
Lycka till!
Läs mer om Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap på snes.se