Hallå där Malin Rönnblom…
2016-02-05…docent i statsvetenskap och ansvarig för forskarskolan i regionalt samhällsbyggande. Du gästbloggar på tidningen Curies webbplats, hur kommer det sig?
- Det var redaktören på Curie som kontaktade mig och frågade om jag ville blogga. Han hade läst några av mina krönikor i Västerbottenkuriren, där jag skrivit på ledarsidan i 15 år. Han kände till vilka frågor jag skriver om och tyckte att det skulle passa för tidningen.
Vad ska du blogga om?
- Jag har ingen färdigskriven agenda som jag tänker följa utan jag skriver i relation till det som händer i stunden. Jag skriver bäst när jag är lite upprörd över något, när det är ett ämne som verkligen engagerar. För min del handlar bloggandet inte direkt om att föra ut min forskning, det blir en bredare ansats än så. Jag vill sätta fokus på det som jag ser som centrala frågor och få både forskare och andra att reflektera över dem.
Har du fått någon feedback från läsarna?
- Mitt första inlägg handlade om maktrelationen mellan stad och land, ett område som intresserat mig länge. Den posten har delats 700 gånger och jag har fått ganska många mejl också, alla positiva. Det är såklart väldigt roligt att det jag skriver även engagerar andra. Min andra bloggpost blev en uppföljare fast med en annan vinkel.
Du delar din tid mellan Karlstad och Umeå universitet. Vad arbetar du med just nu?
- Jag jobbar med flera olika projekt och tycker om att ha många saker på gång samtidigt. Just nu lägger jag sista handen på en bok som jag skrivit med Kerstin Alnebratt vid Göteborgs universitet. Den heter Feminism som byråkrati och bygger på ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet om teoriutveckling av politik med jämställdhet som empiriskt fall.
Sedan ser jag fram emot att åka på konferensen Regional Studies Association med deltagarna i forskarskolan för regionalt samhällsbyggande i början av april. Konferensen är tvärvetenskaplig och hålls i österrikiska Graz. Eftersom våra doktorander finns i flera ämnen är detta ett av många inslag i forskarskolans verksamhet som främjar vår tvärvetenskapliga forskningsmiljö. Dessutom får doktoranderna möjligheter att presentera sin forskning i ett internationellt sammanhang.
Till Malin Rönnbloms blogg på curie.se
Curie är en nättidning om forskning som ges ut av Vetenskapsrådet. De bevakar aktuella forskningsfrågor och ger läsarna chansen att debattera forskningens villkor. Curie uppmärksammar även forskarvärlden med hjälp av krönikörer och bloggare.