Hallå där Louise Weibull…
2013-07-03Grattis till årets pris för bästa svenska avhandling 2012 inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö.
- Tack så mycket!
Priset delades ut i juni då Forum för arbetslivsforskning, Falf hade konferens. Du var nominerad av Jan CH Karlsson, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet. Han beskriver din avhandling som ett pionjärarbete och att den bidrar både till den del av arbetslivsforskningen som brukar kallas militärsociologi och till emotionsteori. Kan du berätta vad avhandlingen handlar om?
- Jag har studerat svenska soldater före, under och efter utlandstjänstgöring. Avhandlingen speglar de emotionella krav som soldaterna ställs inför. Betoningen ligger på externa förhållanden; organisatoriska, sociala, miljömässiga, snarare än individuella.
Undersökningsgruppen är svenska soldater i fredsbevarande styrkor, främst i så kallade lågintensiva konfliktområden i Liberia och Kosovo. Din avhandling lyfter också fram att soldater även i dessa, förhållandevis lugna områden, råkar ut för emotionella förändringar när de kommer hem. Hur märks det?
- Avhandlingen belyser detta i begreppet Post-Deployment Disorientation (PDD). PDD ska inte betraktas som en diagnos utan ett tillstånd som är osynligt i statistiken men som troligen majoriteten av de soldater som tjänstgjort utomlands upplever vid hemkomsten, oavsett konfliktområdets intensitet.
- För de allra flesta innebär det nya perspektiv på Sverige och välfärdssamhället och en ökad känslighet inför det man brukar kallar "lyxproblem". PDD innefattade ofta även de sociala relationerna. Medan en grupp arbetade aktivt med att återanpassa sig till vänner och familj och samhället i stort, valde andra att bryta med vänner vars värderingar eller intressen man inte längre delade. På så sätt blev utlandstjänsten något av en vattendelare och ett nytt socialt avstamp.
Vad betyder priset för dig?
- Det är såklart väldigt roligt att det arbete man levt med så intensivt uppmärksammas. Att få pris för sin avhandling är inget man som doktorand räknar med - det är en stor belöning i sig att bli färdig. I det större perspektivet hoppas jag det leder till ett ökat intresse för soldaternas emotionella arbete både under och efter utlandstjänst, något jag också kommer forska vidare kring.
Louise Weibull disputerade den 23 november 2012 i ämnet arbetsvetenskap med sin avhandling Emotion matters: Emotion management in Swedish Peace Support Operations vid Karlstads universitet.