Hallå där Kjerstin Almqvist!
2019-05-14Du är en av författarna till boken ”Barn, unga och trauma” som släpps i dagarna. Vad handlar boken om?
- Det är en grundbok om just barn och unga med trauma och vi hoppas att boken ska kunna användas på bland annat utbildningar till psykolog, socionom, läkare och sjuksköterska.
Till vem vänder sig boken?
- Boken vänder sig också till dem som träffar traumatiserade barn i det vardagliga som förskollärare och lärare på grundskolan. Boken tar bland annat upp barn och unga som har misshandlats, utsatts för sexuella övergrepp, bevittnat våld mot sin förälder, förlorat en närstående och barn som har utsatts för organiserat våld i sina hemländer.
Boken har en viktig funktion i vissa utbildningar, kan du berätta mer?
- UKÄ slog för några år sedan fast att människovårdande utbildningar brast i sin utbildning om våld och övergrepp på barn. Kunskap om våld och dess konsekvenser saknades ofta helt på människovårdande utbildningar och behövdes lyftas in. I det läget behövs det en bra grundbok om ämnet och det har vi inte haft tidigare. Därför skrev jag tillsammans med Anna Norlén och Björn Tingberg boken.
Hur har ni arbetet när ni skrivit boken?
- Vi kompletterar varandra bra eftersom vi har olika specialistområden, allt från klinisk psykologi till barnmedicin och socialtjänst, och det känns angeläget i en sådan här bok. Vi har inte bara den akademiska förankringen utan också den kliniska erfarenheten. Vi har alla jobbat med traumatiserade barn och därför är boken unik på det sättet. Boken är också baserad i aktuell forskning.
- Vi har barnkonventionen som en ledstjärna och det finns tre paragrafer som är extra viktiga i arbetet med traumatiserade barn. Det gäller barns rätt till skydd, stöd och delaktighet. Alla tre aspekterna är viktiga och det har vi haft med oss i arbetet med boken. Vi har lyft in många exempel från traumatiserade barn vi mött i forskningsstudier och behandlingssituationer så att barnens röster får komma till tals.
Hur är boken uppbyggd?
- Boken börjar med fyra kapitel om sådant som är generellt för barn som utsatts för svåra livserfarenheter och blivit traumatiserade. Därefter beskrivs en del områden mer fördjupat, till exempel barn som utsatts för barnmisshandel, våld i vuxnas nära relationer, sexuella övergrepp och organiserat våld. De sista kapitlen är återigen mer generella och beskriver hur man kan uppmärksamma och prata med utsatta barn samt hur behandling och insatser kan göras.
Blir det någon gång tungt att jobba med sådana här svåra ämnen?
- Nej, jag har inte känt så. Jag har hela tiden känt att jag kan hjälpa människor och förändra saker, därför blir det inte betungande. Då blir det meningsfullt. Däremot har jag ofta blivit arg på folk som inte vill se vad barn blir utsatta för.
Vad händer här näst?
- Jag jobbar vidare med min forskning, det behövs mer forskning om evidensbaserade metoder inom området och vi måste få bättre forskning i Norden. Jag forskar bland annat om behandlingsmetoderna Projekt Support och Child Parent Psychotherapy. Och så undervisar jag en hel del på psykologprogrammet.
Fakta:
Kjerstin Almqvist är leg. psykolog, specialist i klinisk psykologi, leg. psykoterapeut och professor i psykologi vid Karlstads Universitet. Anna Norlén är leg. psykolog, leg. psykoterapeut och rektor och verksamhetschef på Ericastiftelsen. Björn Tingberg är leg. sjuksköterska med specialistutbildning Barn och ungdom, leg.psykoterapeut, med.dr och lektor på Barnafrid.