Hallå där, Gabriel Bladh, docent i kulturgeografi…
2016-10-05… du är med i Sveriges Televisions reportageserie Lagom mycket finsk. Hur kommer det sig?
-Första delen i programserien behandlar skogsfinnarna. Min medverkan filmades som en miniversion av sommarkursen Skogsfinnarna och Finnskogen: Kultur, historia och framtid, och fungerar som introducerande av temat i programmet.
Serien som helhet handlar om finsk historia i Sverige och tar, förutom skogsfinnarna, upp tornedalsfinnarna, andra världskrigets krigsbarn, arbetskraftsinvandringen på 1960-talet och fram till våra dagar. Den handlar om svensk-finsk identitet, frågor om språk och plats.
Hur gick det till när SVT tog kontakt?
-Tanken var att spela in en kortversion av sommarkursen och det blev en presentation som ligger i seriens första avsnitt. Inspelningen var i våras på plats uppe i Mattila, en gård mitt i Finnskogen nordväst om Torsby och med rötter från 1640-talet. Jag tyckte det var intressant att vara med. Inte minst idag när vi jobbar mer med blended learning i undervisningen gav det en bra inblick i gestaltning och inspelning. Sedan är det ju en del i en större process och det är intressant att se vad som väljs ut – från ett ganska stort material väljs några få minuter. Jag tyckte det var svårt att få fram ett problematiserande budskap, men resultatet blev ändå okej för min del.
Har det blivit några reaktioner?
-De som inte kan så mycket om ämnet gillar programmet, medan de som är riktigt insatta är mer kritiska. Men så brukar det nog vara. Intresset för finnskogar och skogsfinnar är regionalt och lokalt ganska stort. Finnskogar finns inte bara här i Värmland, som är fokus för sommarkursen, utan även i Bergslagen och Norrland.
Programserien Lagom mycket finsk är i fyra delar och sista delen kan ses den 11 oktober.Se programmet med Gabriel Bladh här
Kursen Skogsfinnarna och Finnskogen: Kultur, historia och framtid har gått sedan 1988. De senaste åren har den erbjudits som sommarkurs med fältstudier i Mattila. I somras var det 17 studenter som fullföljde kursen.