Hallå där, Eva Svensson, professor i miljövetenskap.
2016-10-20Du har hållit i processen för att ta fram forskningsprogrammet för Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, CRS. Det är en bred verksamhet med en gemensam nämnare: forskning om regionala samhällsfrågor. Hur ni kunnat enas om ett forskningsprogram?
-Först och främst gällde det att hitta en process för att mejsla fram något vi alla kunde samlas kring. Här var inte managementvarianten uppifrån och ned en framkomlig väg. Istället har det blivit en process med workshopar och diskussioner, återkoppling och individuella samtal, för att kartlägga vilka projekt som är igång, vem som forskar om vad – och vad som är den gemensamma kärnan.
Programmet har tagit ungefär ett år att mejsla fram. Lite lång tid kan tyckas?
-Det har varit nödvändigt med för att det ska bli användbart. Forskningsprogrammet sätter riktningen för en mångvetenskaplig miljö. Det hjälper oss att beskriva verksamheten för omvärlden, vad vi är intresserade av och vad vi är bra på. Flera av oss finns i olika miljöer, vilket innebär både utmaningar och möjligheter.
Vad innehåller forskningsprogrammet?
- För CRS står regioner, regionalisering och förståelsen av regionala processer i fokus. Regioner identifieras, konstrueras och finner sin legitimitet genom aspekter som kultur, kulturarv, tillgänglighet, administration, ekonomi, styrning, miljö och naturtillgångar, geografi och politik. Det betyder att vi ser regioner inte bara som geografiska områden utan också som nätverk med flytande gränser. Demokrati, inflytande, makt och motstånd är några av de aspekter som vi uppmärksammar. Möjligheten att kombinera studier av historiska och nutida förutsättningar är en unik styrka hos CRS.
Vad bidrar CRS med i samhället?
-Vår förhoppning är att forskningen inom CRS ska bidra till en ökad medvetenhet om olika förutsättningar, till exempel vad gäller innovation, utveckling, människors vardag och möjligheter till inflytande i nutid och dåtid, och att kunna bidra till utveckling och förändring.
I CRS samlas ett 40-tal forskare inom bland annat statsvetenskap, kulturgeografi, turismvetenskap, historia, sociologi, socialt arbete, biologi samt risk- och miljöstudier i en tvärvetenskaplig miljö. Hit hör även forskarutbildning, en forskarskola om samhälleliga förändringsprocesser i ett regionalt perspektiv.